Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου: Ανταπόκριση από την απεργία 7 Μάη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα από εμποροϋπάλληλους και άλλους εργαζόμενους στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Ερμού. Πραγματοποιήθηκε περιφρούρηση σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και πορεία στην Ερμού.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση που μοιράστηκε:

   «Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή μέρα ανάπαυσης για όλους.

Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία, οι συμβάσεις μιας ημέρας και δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και super market, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματιών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να απομονώσουμε  τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό που καθημερινά με τη στάση του επιβεβαιώνει τον επιζήμιο και υπονομευτικό ρόλο του. Οι δυνάμεις στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ) είναι εκείνες που από το 1997 έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου, που υπέγραψαν τις μειώσεις στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων το 2012. Είναι οι δυνάμεις που αποτελούν διαχρονικά το Δούρειο ίππο των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρόσφατα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και αποπροσανατόλιζαν τον κλάδο παρουσιάζοντας ως νίκη την απόφαση του ΣΤΕ για την Κυριακή αργία, όταν ο νέος σχεδιασμός για την κατάργηση της βρισκόταν προ των πυλών.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια ως το 2015, έκαναν την Ομοσπονδία σκαλοπάτι για την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα κάνουν την πάπια, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Είναι οι δυνάμεις που για τις Κυριακές προκηρύσσουν απεργία στο παρά πέντε, χωρίς προετοιμασία και ενημέρωση, απεργίες για τα μάτια του κόσμου χωρίς απεργούς.

Στην ίδια ακριβώς ρότα η πλειοψηφία του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων του Βόλου και η πλειοψηφία του ΕΚΒ που αρκέστηκαν σε μια ανακοίνωση στον Τύπο μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας όπως έκαναν και για την απεργία την Κυριακή 9 Απρίλη. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κίνημα στον κλάδο μας, για το γεγονός ότι βρισκόμαστε απροετοίμαστοι και ανοργάνωτοι μπροστά στις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το Σωματείο έχει να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δύο χρόνια. Ανταποδίδουν επάξια τη στήριξη που τους παρείχε η εργοδοσία των μεγάλων Market στην εκλογή τους στη Διοίκηση του Σωματείου. Η εκφυλιστική τους στάση είναι τέτοια που βγαίνουν ανακοινώσεις στο όνομα του Σωματείου χωρίς καν να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή τουλάχιστον να ενημερωθούν τα μέλη του ΔΣ που είναι εκλεγμένα με την παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

Καλούμε τον κάθε εμποροϋπάλληλο να συσπειρωθεί στην Επιτροπή Αγώνα εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσουμε την πάλη μας, τη συλλογική μας δράση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο με συγκρότηση επιτροπών, με ενίσχυση και μαζική εγγραφή μελών στο κλαδικό μας σωματείο ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα σε αυτό. Απαιτείται να κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Έχουμε μπροστά μας την απεργία στις 17 Μάη ,μπροστά στην ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Από τώρα πρέπει να συζητήσουμε μέσα σε κάθε κατάστημα και μάρκετ πως θα προετοιμάσουμε την επιτυχία της απεργίας. Εκείνη τη μέρα θα πρέπει να δώσουμε μια μαζική και ισχυρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και της εργοδοσίας.»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio