ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ: Για τους εργαζόμενους στην ΜΚΟ praksis

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου καταγγέλλει στους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα και στα μέλη του τις ενέργειες της ΜΚΟ «PRAKSIS» που δραστηριοποιούνταν στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) της Χίου.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ απέλυσε 25 εργαζόμενους, μιας και ολοκλήρωσε τη δράση της στο νησί μας, τους οποίους είχε προσλάβει με δίμηνες και ενός μήνα συμβάσεων έργου (μπλοκάκι). Οι ανανεώσεις γίνονταν πάντα τελευταία στιγμή με τους εργαζόμενους να περνάνε το μαρτύριο της σταγόνας και για την ανανέωσή τους αλλά και για την πληρωμή τους.

Σήμερα οι συνάδελφοι βρίσκονται απλήρωτοι σχεδόν τρεις μήνες και απολυμένοι. Αλλά το θράσος της ΜΚΟ δεν σταματάει εδώ, μιας και εκμεταλλευομένη τους νέους νόμους της συγκυβέρνησης, που αφορούν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι θέλησαν να τους επιβάλουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές της ΜΚΟ!

Η πιέσεις και η τρομοκρατία προς τους συναδέλφους αυξήθηκαν όταν οργανωμένα δήλωσαν την πρόθεσή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν το 17,88%, δηλαδή την υποχρέωση της εργοδοσίας. Μάλιστα όταν κάποιοι συνάδελφοι λόγω της κακής τους οικονομικής κατάστασης αναγκάστηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις και στις υποσχέσεις της εργοδοσίας ότι εφόσον συμπληρώσουν όπως τους επιβάλλουν τις αποδείξεις τότε θα πληρωθούν άμεσα, τους κοινοποιήθηκε ότι τελικά δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει την πλήρη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στα ΚΥΤ στο νησί μας αλλά και στη χώρα και είναι διπλά έκθετη. Έχει παραδώσει ουσιαστικά στις ΜΚΟ τη «φροντίδα» χιλιάδων προσφύγων- μεταναστών αλλά και το ότι συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι επίσημος συνεργάτης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους ως εργαζόμενους μιας χρήσης.

Οι συνάδελφοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Η απληρωσία, οι προσπάθειες της εργοδοσίας να πληρώσουν λιγότερα απ΄ αυτά που οφείλουν, οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στον εργασιακό χώρο  είναι προβλήματα όλων των εργαζομένων. Είναι προβλήματα που χρειάζονται καθημερινό αγώνα από τους εργαζόμενους, αταλάντευτα μαζί με το σωματείο τους.

Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους. Γνωρίζουν ότι σ αυτό το σύστημα που διαχειρίζονται, τον καπιταλισμό, οι νόμοι πρέπει να εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και γι αυτό πασχίζουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που φέρνουν.

Η δική μας απάντηση, αυτή που πραγματικά φοβούνται, είναι η οργάνωση στο σωματείο μας και ο αγώνας που θα στοχεύει πάντα την αιτία όλων των προβλημάτων μας, τον καπιταλισμό. Το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια και πολέμους, που εμφανίζεται πότε με τη μάσκα του ανθρωπισμού και πότε με το αποκρουστικό και πραγματικό του πρόσωπο όταν νιώθει ότι απειλούνται τα κέρδη του.

Διεκδικούμε:

  • Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απολυμένων της «PRAKSIS».
  • Να πληρώσει η εργοδοσία το 17,88% των εργοδοτικών εισφορών
  • Να δοθούν επιδόματα άδειας και Χριστουγέννων σε όσους έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους πάνω από 9 μήνες
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συλλογικές συμβάσεις, 7ωρο- 5μερο- 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Κατάργηση όλων των προγραμμάτων πείνας και άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.
  • Ανοιχτά κέντρα υποδοχής των προσφύγων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας. Να  σταματήσει η δράση των ΜΚΟ στο προσφυγικό πρόβλημα
  • Να μετακινηθούν και απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες. Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio