Παράρτημα σωματείου ιδ. υπαλλήλων Πειραιά σε Νίκαια-Ρέντη-Κορυδαλλό: Σύσκεψη για Κυριακή αργία

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΔΟΥΛΟΙ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Συμμετέχουμε στη σύσκεψη του παραρτήματος Νίκαιας-Ρέντη, Κορυδαλλού,

με θέμα την Κυριακάτικη αργία, το Σάββατο 17 Ιουνίου 19:00, Κρέσνας 10, Κορυδαλλός, στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο. Η ξεκούραση και ο ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους είναι άγνωστες έννοιες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές.

Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη εργασία, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, οι συμβάσεις μιας ημέρας, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματιών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις. Σαν κερασάκι λοιπόν στην τούρτα όλων των παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ο πιο καλός μαθητής των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που αντί να κατοχυρώσει νομοθετικά την Κυριακή αργία, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Και όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν, το πολιτικό προσωπικό τους υπακούει και νομοθετεί, φέρνει μνημόνια και μέτρα!

Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν έρχονται να ρίξουν αλάτι πάνω στις πληγές των προηγούμενων και τα όποια αντίμετρα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα έρθουν μόνο αν και εφόσον πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα σε βάρος φυσικά των λαϊκών οικογενειών. Η άγρια φοροληστεία αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, το νέο τσεκούρι στις χιλιοχτυπημένες συντάξεις, το μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας.

Ο νέος νόμος στον οποίο διάπλατα έβαλε την υπογραφή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές για την χρονική περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο και μαζί με τις ήδη νομοθετημένες Κυριακές ο αριθμός φτάνει στις 32, με ορίζοντα βέβαια να γίνουν 52.

Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει η πλειοψηφία  της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ – ΠΑΣΚΕ/ΠΑΣΟΚ) που καλλιεργούσε τον εφησυχασμό και αποπροσανατόλιζε τον κλάδο παρουσιάζοντας ως νίκη την απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακή αργία, όταν ο νέος σχεδιασμός για την κατάργηση της βρισκόταν προ των πυλών. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια ως το 2015, έκαναν την Ομοσπονδία σκαλοπάτι για την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα κάνουν την πάπια, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα. Είναι αυτοί που από το 1997 έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου, που υπέγραψαν τις μειώσεις στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων το 2012. Είναι οι δυνάμεις που αποτελούν διαχρονικά το Δούρειο ίππο των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο στο εμπόριο να πάρει την υπόθεση της κυριακάτικης αργίας στα χέρια του, να δώσει ενιαία τη μάχη σε όλους τους χώρους δουλειάς μαζί με το ταξικό του σωματείο. Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή! Στις 9 Ιουλίου την πρώτη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά με βάση τη νέα νομοθεσία προετοιμάζουμε την αγωνιστική μας απάντηση μαζί με τους συναδέλφους μας και το ταξικό σωματείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Το ΔΣ του παραρτήματος

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio