ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Εργατικό Ατύχημα στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕΗ

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των εργατών της ανακύκλωσης και του σωματείου μας.

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, με το συνάδελφο μας που από θαύμα δεν έχασε το χέρι του, καθώς μαγκώθηκε σε μηχάνημα εν λειτουργία, έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο.

          Την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ως εργολάβος, με την επωνυμία Waste Solutions. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της τεχνικής επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες του σωματείου μας και κατέγραψε σοβαρές παραλήψεις.

          Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι «τυχαία» δεν λειτουργούσαν – είχαν απενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ασφαλείας που σταματούν τη λειτουργία των μηχανημάτων εφόσον υπάρχει άνθρωπος εντός της μηχανής. Οι εργαζόμενοι εν γνώσει της εταιρείας και με εντολή της εργοδοσίας πραγματοποιούσαν εργασίες με τις μηχανές εν λειτουργία, για να μη χάνεται ούτε λεπτό παραγωγής, ούτε λεπτό του ευρώ από τις τσέπες του εργολάβου.

          Η εγκληματική ευθύνη της εταιρίας δεν είναι ξεκομμένη. Εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό επίθεσης, που θέλει να ξεζουμίζει τους εργάτες για να βγάλει όσο περισσότερο κέρδος γίνεται.

  • Είναι η ίδια εταιρία που ήρθε πριν δύο χρόνια να πετάξει με το «έτσι θέλω» τους εργάτες τις ανακύκλωσης και να πάρει νέους με χαμηλότερους μισθούς.
  • Είναι η ίδια που αναγκάστηκε μετά από τον πολύμηνο αγώνα των εργατών, να συρθεί σε μία συμφωνία προκειμένου να ανοίξει το εργοστάσιο.
  • Είναι η ίδια που εδώ και ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τήρησαν αυτή τη συμφωνία στο ακέραιο και εργάστηκαν μια επιπλέον ώρα ημερησίως, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ από το «πρίμ παραγωγικότητας» που αντιστοιχεί στο 12,5% του μισθού τους και αναλογεί στη μία ώρα εργασία επιπλέον.
  • Είναι η ίδια εταιρία που «τιμώρησε» με εργασίες στον ήλιο ολόκληρη την ημέρα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επειδή τόλμησαν να υποδείξουν στον έλεγχο της Τεχνικής Επιθεώρησης βλάβες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Δεν είναι μονάχα η εταιρία βέβαια που ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου που γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση και με τη στάση του πρακτικά στηρίζει το αντεργατικό πογκρόμ της εταιρίας.

Η ΕΕΑΑ παρά το γεγονός ότι της παραχωρήθηκε δωρεάν το οικόπεδο του δήμου που στεγάζει το εργοστάσιο και έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις, κρατά σιγή ιχθύος για τα προαναφερθέντα θέματα, ενώ τα γνωρίζει, καθώς εκπρόσωπός της συστεγάζεται στο εργοστάσιο.

Από το κάδρο των ευθυνών δεν θα μπορούσε να λείπει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς το δικό τους αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο χρησιμοποιούν οι προαναφερθέντες για να διατηρούν αυτή την σάπια κατάσταση.

Κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επιθυμούν!

Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε !

Εμείς που παράγουμε τον πλούτο, εμείς αγωνιζόμαστε για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας.

15/6/2017

Το Δ.Σ.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio