Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή,  δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια

ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα, εργαζόμενες μητέρες, νέες και νέοι,

Ο νόμος που περιλαμβάνεται στη 2η αξιολόγηση και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, εκτός όλων των άλλων που “φορτώνει” στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στην Κυριακάτικη Αργία. Ισοπεδώνει μια κατάκτηση των εργαζομένων που είχε κατακτηθεί με θυσίες και αίμα από τον προηγούμενο αιώνα.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και μας κάνει “λάστιχο” για τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν οδηγεί σε “τόνωση της αγοράς”, δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν “εξυπηρετεί” τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, χιλιάδες είναι οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Η Κυριακή ως Αργία, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη των εργατών για μια ημέρα ξεκούρασης, αναψυχής, αφοσίωσης στην οικογένεια, στη μελέτη, στον πολιτισμό κ.α. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης προκειμένου να μπορούμε και την επόμενη μέρα να δουλεύουμε.

Κάνουν δρόμο μετ’ εμποδίων τη μητρότητα, σε έναν κλάδο που το εργατικό δυναμικό αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από γυναίκες.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Πως μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια οικογένεια όταν η μάνα έχει ρεπό τη Δευτέρα και ο πατέρας την Πέμπτη; Πότε θα βρίσκονται οι δυο τους που αποφάσισαν να ζήσουν μια ζωή μαζί; Πότε θα δουν τα παιδιά τους; Πότε θα τους δώσουν όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να δώσει ένας γονέας στα παιδιά του για να γίνουν σωστοί άνθρωποι; Τι θα κάνουν τα μικρά παιδιά μόνα τους στο σπίτι την Κυριακή όταν οι γονείς τους εργάζονται;

Αυτά τα προβλήματα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επιτρέπεται η Κυριακάτικη εργασία και αρκετές φορές χάνουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή τους προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν ή αναγκάζονται και ζουν με ένα μισθό καθώς η μάνα επιλέγει την ανεργία για να στεριώσει ένα σπίτι. Βέβαια, υπάρχουν κλάδοι που η αδιάκοπη λειτουργία τους καλύπτει κάποια κοινωνική ανάγκη, όπως για παράδειγμα η Υγεία.

Το εμπόριο άραγε ποιες επείγουσες ανάγκες καλύπτει;

Για αυτό δεν ψωνίζει ο κόσμος ή γιατί δεν έχει φράγκο στην τσέπη;

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο : ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις που φέρνουν τα παραπάνω στη ζωή μας : ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ακανόνιστα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό που δεν δίνονται,  συμβάσεις ακόμα και 1 μέρας, κακοπληρωμένα ωρομίσθια, κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, εορταστικό ωράριο, Λευκές Νύχτες, BlackFriday or blackeveryday …

Πουλάμε καθημερινά, προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1%του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο… Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, να ανέχονται και να μην αντιδρούν! Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.

Είναι χαρακτηριστική και η στάση των πολυεθνικών του κλάδου που πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο 4ο Μνημόνιο, ήδη τις προηγούμενες Κυριακές άρχισαν να εφαρμόζουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο Ηράκλειο! Αλλά και στην περιοχή μας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά από την περιφέρεια την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων κατά δύο ώρες! Να δουλεύουμε δηλαδή ως τις 11 το βράδυ!

Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο :

Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το σωματείο μας.

Σε κάθε τόπο δουλειάς, να μπουν οι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση όσων χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους μικρούς εμπόρους και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια  

ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio