Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας: Για την απεργία στις 16 Ιούλη

  • Η άμεση ενεργοποίηση της διάταξης, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη και προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη έως τον Οκτώβρη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές, είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
  • Ήδη, μεγάλα καταστήματα σ’ αυτές τις περιοχές δουλεύουν ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και απορυθμίζοντας εντελώς τη ζωή τους.
  • Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής δεν έπεσε από τον ουρανό, είναι διαχρονική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κάδου.

Ο παραπάνω νόμος, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων: ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα. Επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια που δίνει ο νέος νόμος, προχωρούν παράνομα στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και παράλληλα πιέζουν τους συναδέλφους να εργαστούν (σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό).

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο. Είναι μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι μέρα ξεκούρασης, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν. Κερδισμένοι οικονομικά βγαίνουν μόνο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Έχουμε εμπειρία και από τον κλάδο του τουρισμού επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια με μισθούς – ψίχουλα. Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, που τσακίζουν τις ζωές μας.

Σε κάθε κατάστημα και τόπο δουλειάς να μπουν και άλλοι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών
  • Όχι στη νέα φοροληστεία. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio