Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου: Κυριακή 16 Ιούλη όλοι στην Απεργία!

Κυριακή 16 Ιούλη όλοι στην Απεργία!

Δεν θα γίνουμε δούλοι για τις πολυεθνικές!

Νομική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας ΤΩΡΑ!

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου

Την Κυριακή 16 Ιούλη 2017 στην Είσοδο της Απλωταριάς στις 10:30

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη ψήφιση της 2ης αξιολόγησης, πέραν των όσων μέτρων «φόρτωσε» στις πλάτες του λαού, δίνει τη χαριστική βολή στην Κυριακή αργία. Αφήνει το ελεύθερο στις επιχειρήσεις, καταρχήν σε Αττική και Θεσσαλονίκη,  να ανοίγουν όλες τις Κυριακές της τουριστικής περιόδου Μάη – Οκτώβρη.

Η Κυριακή αργία κατακτήθηκε με θυσίες και αίμα, με τους αγώνες των εργαζόμενων του προηγούμενου αιώνα. Είναι η μέρα ξεκούρασης, αναψυχής, αφοσίωσης στην οικογένεια, στον πολιτισμό κλπ. Είναι η  σταθερή μέρα μέσα στη εβδομάδα για την αναπλήρωση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων του εργαζομένου.

Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας αποδιοργανώνεται και χτυπιέται  η προσωπική , οικογενειακή και κοινωνική ζωή του εμποροϋπάλληλου, απομακρύνοντάς τον από κοινωνική συναναστροφή και την δράση, από την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου  του. Μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, σε ένα κλάδο που απαρτίζεται  στην συντριπτική του πλειοψηφία από γυναίκες αφού πολλές μητέρες εμπορουπαλλήλισσες δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά,  ενώ θα χάσουν τη μοναδική ολόκληρη σταθερή μέρα  που αφιέρωναν στη φροντίδα και την ανατροφή  των παιδιών.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα φέρει περαιτέρω αλλαγές και στο απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που πάει «πακέτο» με τη διεύρυνση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, το τσάκισμα των μισθών.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι η αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων στο νησί μας. Είναι ο «δούρειος ίππος» για την πλήρη απελευθέρωση. Οι εμποροϋπάλληλοι, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, ούτε από την αλλαγή ωραρίου, ούτε από το άνοιγμα τις Κυριακές.

Στον  κλάδο μας κυριαρχεί ο εργασιακός Μεσαίωνας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών (η απληρωσιά, κάθε είδους ατομικές συμβάσεις, συμβάσεις μιας μέρας, δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς δικαιώματα, απλήρωτες υπερωρίες, τετράωροι που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα αλλά πληρώνονται και ασφαλίζονται ως 4ωροι κλπ).

Λέμε όχι στις συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι  δεν είναι για σφαγή, δεν είναι αναλώσιμοι, δε πρέπει να χαρίσουν καμία Κυριακή. Δεν  πρέπει να επιτρέψουν η Κυριακάτικη αργία να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Παλεύουμε από κοινού  εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι  και διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί , οι  κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio