ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Για τις εξελίξεις με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΓΝΚ

Μία ακόμα πράξη έρχεται να προστεθεί στο εργασιακό δράμα-εργασιακή ομηρία δεκάδων εργαζόμενων στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Ύστερα από την κλεψιά, την τρομοκρατία και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βίωσαν όλα αυτά τα χρόνια από την πλευρά των εργολάβων, τώρα έρχονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Νοσοκομείου, με τις οποίες για κάποιους επιτείνεται η ομηρία, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ανεργία και για κάποιους άλλους είναι ορατός πια ο κίνδυνος να βρεθούν άμεσα χωρίς δουλειά.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός όμως, είναι ξεκάθαρος: οι υπηρεσίες αυτές εν τέλει να δοθούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ – που αποτελούσε και παλαιότερο αίτημα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ), δηλαδή μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της είναι ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πετσοκομμένους μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων. Γι’ αυτό αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει το αίτημα των ταξικών δυνάμεων να φύγουν τώρα οι εργολαβικές εταιρείες και να εξασφαλίσει τη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μετατεθούν οι ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους, Νοσοκομεία και εργολάβος, σε συγχορδία, τους βάζουν επί της ουσίας να διαλέξουν με ποιον θέλουν να συνεχίσουν (;) να εργάζονται, χωρίς παράλληλα να είναι ξεκάθαρο σε καμία από τις δύο περιπτώσεις ότι δε θα υπάρξουν «κολλήματα» από την επόμενη κιόλας ημέρα, που θα βάζουν τους εργαζόμενους σε νέες περιπέτειες…! Εκμεταλλευόμενοι μάλιστα την ανάγκη τους για δουλειά, τόσο το Νοσοκομείο όσο και ο εργολάβος, προσπαθούν να τους «βάλλουν μπροστά» για να προωθήσουν το μεν Νοσοκομείο την κυβερνητική πολιτική των συμβάσεων ορισμένου χρόνου παρουσιάζοντας παράλληλα προσλήψεις (!) ο δε εργολάβος για να συνεχίσει την παρασιτική δουλειά που έκανε όλο αυτό το διάστημα. Στήνεται δηλαδή για ακόμα μια φορά ένα «παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές τους και στις ζωές των οικογενειών τους!

Στο άκουσμα της διεκδίκησης από το Σωματείο μας και εργαζόμενους για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, τόσο το Νοσοκομείο όσο και ο εργολάβος στάθηκαν απέναντι, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας το πραγματικό τους πρόσωπο, την ανάγκη τους δηλαδή για φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, προβάλλοντας παράλληλα τη λογική του μικρότερου κακού, ο καθένας από τη δική του πλευρά!

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι από τους παλιούς εργαζόμενους, με πολλά χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο να μένουν εκτός Νοσοκομείου, συνεχίζοντας να βιώνουν την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία του εργολάβου, με ορατό τον κίνδυνο να μείνουν άμεσα άνεργοι. Από την άλλη κάποιοι άλλοι συνεχίζουν στο Νοσοκομείο με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, που σε λίγους μήνες θα τους οδηγήσουν στην ανεργία! Και στις δύο περιπτώσεις η κατάληξη είναι η ίδια. Και οι δύο πρακτικές εξυπηρετούν την ίδια λογική! Και οι δύο «επιλογές» δεν προσφέρουν καμία λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων.

Παράλληλα, παγιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η υποστελέχωση του Νοσοκομείου ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, καθώς προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πολλοί λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία του λαού μας και των ίδιων των εργαζόμενων στον χώρο.

Για τις εξελίξεις αυτές τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που ανοιχτά στηρίζει την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα παίζοντας βρώμικο ρόλο έκανε ότι μπορούσε για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τη διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα για όλους, προωθώντας παράλληλα πότε τα συμφέροντα του εργολάβου πότε την κυβερνητική πολιτική, οδηγώντας τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Έβαλαν κυριολεκτικά τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Προχώρησαν στη διαγραφή εργαζομένων από το σωματείο για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τα παιχνίδια τους στις πλάτες ΟΛΩΝ των καθαριστριών – και εκείνων που στήριξαν αυτές τις μεθοδεύσεις! Έβαλαν εκβιαστικά τους εργαζόμενους να διαλέξουν τη μέθοδο της εξόντωσής τους! Εξωβέλισαν το μόνο αίτημα που μπορεί και πρέπει να ενώνει τους εργαζόμενους ΚΑΙ στον κλάδο, για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ως μαξιμαλιστικό!

Δεν είναι τυχαίο που τόσο το σωματείο αυτό, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ, η διοίκησης του Νοσοκομείου και ο εργολάβος, όλη αυτήν την περίοδο στρέφονται ενάντια στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Π.Α.ΜΕ. που τους χαλάμε τη σούπα. Δεν είναι τυχαίο που προσπαθούν να αποκόψουν τους εργαζόμενους από το κλαδικό μας Σωματείο χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία περί δήθεν κομματικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Σωματείου μας και άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα… Γίνεται πλέον ξεκάθαρο και στον πλέον δύσπιστο ότι ο στόχος τους είναι να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, που τους κάνει πιο φτηνούς για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΓΝΚ, άσχετα με το ποια θα είναι η εξέλιξη, να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ και της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Στο αδιέξοδο που τους σπρώχνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η λύση είναι ο αγώνας για:

  • Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα-Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του
  • Να φύγουν τα συνεργεία-εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio