Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ι/Υ Ιωαννίνων: Για τον Καρυπίδη

Από τους εργαζόμενους του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»
και το Διοικητικό Συμβούλιο
του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ι/Υ

Προς εργαζόμενες, εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ
και λοιπούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικότερα στους συναδέλφους σε σούπερ μάρκετ, επειδή θέλουμε να ενημερωθείτε από «πρώτο χέρι» για την κατάσταση που βρισκόμαστε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, να βγάλετε συμπεράσματα από το δικό μας παράδειγμα, να πάρετε θέση.

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς για να είστε σε ετοιμότητα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον του βασισμένος σε μια υπάρχουσα κατάσταση. Η πείρα μας λέει ότι όση υπομονή κάνουμε και έχουμε ανοχή στην εργοδοσία, μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για εμάς.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τα μνημόνια και τις αξιολογήσεις φροντίζουν ώστε να δίνονται όλα τα απαραίτητα περιθώρια στην εργοδοσία να πατάνε στις πλάτες μας, στις ζωές μας και να πλουτίζουν όσο εμείς «βολευόμαστε με λιγότερα», «κάνουμε υπομονή με τα απλήρωτα», «μοιράζουμε τη δουλειά ενός σε δυο και παραπάνω ή κάνουμε τη δουλειά δύο και παραπάνω με μισθούς ενός».

Η ανάπτυξη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαφημίζει πατάει στα απομηνάρια των δικαιωμάτων μας, έχει ως βασική προϋπόθεση το ξεζούμισμα μας. Οι νέες θέσεις που προπαγανδίζουν «ανοίγουν» γιατί κάποιοι άλλοι πετιούνται εκτός δουλειάς, απολύονται, δεν ανανεώνονται συμβάσεις. Στην ουσία είναι ανακύκλωση της ανεργίας και όχι ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα για τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»

Θυμίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» απασχολούσαν σε όλη τη Β. Ελλάδα πάνω από 1400 εργαζόμενους (45 στα Γιάννενα). Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε από τον προηγούμενο Οκτώβρη σε επίσχεση, πολλοί από το Μάη του 2016, ώντας ήδη τότε τέσσερις και πάνω μήνες απλήρωτοι.

Πριν ξεκινήσουν τα απλήρωτα, όλοι μας είχαμε συμβάσεις με βάση τα χρόνια που δουλεύαμε. Στη συνέχεια, αρκετοί δεχτήκαμε μειώσεις «για να μην απολυθεί κανείς, για να μην κλείσει η επιχείρηση». Όταν ξεκίνησαν τα απλήρωτα κάναμε υπομονή «για το καλό της επιχείρησης, για να μην κλείσει και χάσουμε τις δουλειές μας». Για αρκετούς μήνες ήμασταν σε αμηχανία, ο καθένας προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του, δεν οργανωθήκαμε άμεσα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, «για να μην κάνουμε κακό στο όνομα του μαγαζιού», ακόμη και όταν τα περισσότερα ράφια ήταν άδεια!

Ποιο το αποτέλεσμα;

Τα καταστήματα έκλεισαν, ανεξάρτητα από τη στάση μας, εμείς μείναμε κυριολεκτικά στο δρόμο. Τον ένα χρόνο που είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ, δεν πήραμε ποτέ τα δεδουλευμένα μας, ούτε μέρος αυτών (κοντά δυο χρόνων), ούτε καν απολυθήκαμε! Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ ήδη μεταβιβάστηκαν σε άλλες εταιρείες σούπερ μάρκετ ( Market In, ΑΒ και αλλού), χωρίς τους εργαζόμενους των αντίστοιχων καταστημάτων. Το κεντρικό κατάστημα στα Γιάννενα (στην Χ.Τρικούπη) δόθηκε στο Market IN.

Σήμερα διεκδικούμε το αυτονόητο!

Το κατάστημα ανοίγει υπό νέα διεύθυνση (Market In) και εμείς διεκδικούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο κατάστημα που δουλεύαμε τόσα χρόνια, στο κατάστημα που εμείς το φτιάξαμε, εμείς το δουλεύαμε, εμείς το κάναμε «φιλέτο» στις ορέξεις των εργοδοτών.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αξιοποιώντας κάθε δυνατή μορφή πάλης, μαζί με το σωματείο μας, ώστε να μην ανοίξει το σούπερ μάρκετ χωρίς εμάς.

Μαζί με τους ήδη προσληφθέντες συναδέλφους (παλιούς και νέους) να απαιτήσουμε για συμβάσεις αορίστου χρόνου, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας, να μην απολυθεί κανείς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρετε θέση

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξετε τον αγώνα μας με οποιονδήποτε τρόπο, με τη φυσική σας παρουσία, αλλά κύρια βγάζοντας συμπεράσματα για το δικό σας χώρο δουλειάς.

Σας καλούμε να μη σκύβετε το κεφάλι, να μην κάνετε υπομονή για το συμφέρον άλλων, να σκεφτείτε τις δικές ζωές και οικογένειες.

Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας! Η πείρα μας λέει ότι όσο επιτρέπουμε στην εργοδοσία να κάνει κάτι, αργά ή γρήγρα αυτό γενικεύεται και αλλού. Το να μην πάρει η Market IN τους παλιούς εργαζόμενους, για να πάρει άλλους φθηνότερους, είναι ΜΗΝΥΜΑ για όλους τους εργαζόμενους. Το να μην ικανοποιηθούν οι ορέξεις ενός εργοδότη, είναι ΜΗΝΥΜΑ σε όλα τα αφεντικά της πόλης, ότι οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, έχουν σωματείο, δε θα περνάνε ότι θέλουν έτσι απλά.

Κάθε ένας από εσάς που θα οργανωθεί στο σωματείο ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ την πάλη για τη δική του τη ζωή, για τη ζωή και τους όρους δουλειάς όλων μας.

Να έρθετε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου για να συζητήσουμε τη δραστηριότητα μας με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τους εργαζόμενους «Καρυπίδη», την Πέμπτη 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Γιοσέφ Ελιγιά 7).

Όλοι για έναν και ένας για όλους! Μόνο έτσι θα νικήσουμε!

 

Τηλ. Επικοινωνίας με το σωματείο: 6974210546, 6936958901

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio