ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Συναδέλφισσες, -φοι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες των s/m Ε.Υ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

  Την Κυριακή  11/03 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη μας με κύριο θέμα  την επιχειρησιακή σύμβαση και τον νέο κανονισμό εργασίας που υπέγραψε η εργοδοσία με τα εργοδοτικά σωματεία εν κρυπτώ, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία και χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων.

   Οι συνάδελφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τεσσάρων κλαδικών σωματείων εκπροσώπησαν έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων από πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Τέτοιες διαδικασίες δυστυχώς δεν μπήκαν στο κόπο καν να κάνουν τα σωματεία που υπέγραψαν αυτή την κατάπτυστη σύμβαση και τον κανονισμό εργασίας και όταν το επιχείρησαν αναγκασμένοι από την κατακραυγή των εργαζομένων κάλεσαν την παρέα τους και 5- 6 εργαζόμενους!

   Η σύσκεψη  των κλαδικών σωματείων χαρακτηρίστηκε από την ενεργή μαζική  συμμετοχή δεκάδων  εργαζομένων και ανέδειξε  με την πληθώρα των ερωτημάτων  και των τοποθετήσεων  την ανησυχία που προκαλούν οι νέες συνθήκες άλλα κυρίως ανέδειξε τη αποφασιστική στάση των εργαζομένων να μην αποδεχτούν το ξήλωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Η συζήτηση βοήθησε να έρθουν στο φώς και άλλα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα σύμβαση και αποτελούν και αυτά χτύπημα στα δικαιώματά μας.

  Εκτός λοιπόν από τον διαχωρισμό των εργαζομένων μέσω της μισθολογικής και επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η εργοδοσία ,το χτύπημα σε κατοχυρωμένα δικαιώματα (μισθός, επίδομα γάμου και  προϋπηρεσίας ) βαπτίζοντάς τα ως επιδόματα προσωπικής παροχής, με ότι αυτό συνεπάγεται, την εξαπάτηση των παροχών ψίχουλα που αφορούν τους πλέον χαμηλόμισθους που στο συνολικό ποσοστό δεν ξεπερνούν το 15% , που γίνονται άμεσα αντιληπτές προέκυψαν και άλλα ζητήματα.

  Για παράδειγμα η κατάργηση ή αντικατάσταση ειδικοτήτων  όλοι κάνουν τα πάντα  και παρέχουν την εργασία τους όπου τους ζητηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας.  Ανησυχία για αν θα  επηρεάσει αυτή η μισθολογική αλλαγή τους συναδέλφους που είναι κοντά στη σύνταξη αφού πλέον ο βασικός μισθός ορίζεται στα 860 ευρώ. Πολλοί επίσης είδαν την αναμενόμενη αύξηση ή χρωστούμενες αμοιβές ( π.χ υπερωρίες) να εξαφανίζονται κάτω από το μαγικό χαλί του επιδόματος προσωπικής παροχής.

  Τα ερωτήματα αυτά, άλλα πιο απλά και άλλα πιο σύνθετα, η συζήτηση που έγινε, η διάθεση όλων των συνάδελφων  που με θάρρος έκαναν τις δικές τους προτάσεις και  δηλώσαν την ενεργή συμμετοχή τους  στον σχεδιασμό που αποφασίστηκε,  αποτελούν πολύτιμο όπλο στα χέρι μας για το επόμενο διάστημα.

Είναι μήνυμα προς την εργοδοσία  ότι δεν θα αποδεχθούμε με σκυμμένο το κεφάλι το μέλλον που μας  επιφυλάσσει για να εξασφαλίζει τα κέρδη της και να εξυπηρετείται ο  ανταγωνισμό της με τις άλλες εταιρείες στο κλάδο.

 

 Συνάδελφοι, ο νέος κανονισμός εργασίας ήρθε να νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατούσε στους χώρους εργασίας( σπαστά ωράρια, απλήρωτα ρεπό κ’ υπερωρίες, υπέρβαση 8ωρου κτλ) κάνοντάς μας πιο ευέλικτους.  Η σύμβαση εργασίας χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες, αποτελεί χτύπημα στα μισθολογικά μας δικαιώματα κάνοντάς μας πιο φθηνούς. Η εντατικοποίηση της εργασίας (ένας σε πολλά πόστα) και οι ανύπαρκτοι όροι υγιεινής και ασφάλειας με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας, μας μετατρέπουν σε αναλώσιμους. Πιο  επικίνδυνο όμως συνάδελφοι είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μας επιβλήθηκαν τα παραπάνω, δείχνει ότι μας θεωρούν  στοιχισμένους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

   Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων στηρίζεται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και δεν μπορεί να συμβαδίζει με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Προβάλλει λοιπόν ως αναγκαία η ανατροπή του σχεδιασμού της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα  και η προβολή των δικών μας αιτημάτων.

   Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα  μας  είναι να περάσουμε στην επίθεση διεκδικώντας οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τα κλαδικά μας σωματεία  την υπογραφή κλασικής Σ.Σ.Ε. που θα αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης. Να συζητήσουμε σε κάθε κατάστημα για  σύμβαση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα δικά μας και όχι της εργοδοσίας. Να δυναμώσουμε την επιτροπή εργαζομένων στο Σκλαβενίτη και να συγκροτήσουμε επιτροπές εργαζομένων των κλαδικών σωματείων  σε κάθε κατάστημα.

  Αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε με τα  κλαδικά μας  σωματεία κάθε εργοδοτική επίθεση, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, συμμετέχουμε στις  παρεμβάσεις στα καταστήματα. Θα πρέπει η εργοδοσία να νιώθει την ανάσα μας σε κάθε της βήμα έτσι ώστε να το σκεφτεί  καλύτερα την επόμενη  φορά που θα αποφασίσουν κάτι για εμάς χωρίς εμάς.

Στην σύσκεψη αποφασίσαμε και προχωράμε τις επόμενες μέρες:

  • Σε συσκέψεις ανά κατάστημα και περιοχές για το ζήτημα της επιχειρησιακής σύμβασης και του κανονισμού εργασίας.
  • Σε  παρεμβάσεις για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, απλήρωτων υπερωριών και ρεπό, παραβίαση του ωραρίου.

Συμμετέχουμε όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 18:30 στην Ομόνοια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την επιτροπή : Μιλτιάδης Κρητικός  6951514997 ΑΘΗΝΑ

                                                                                Γρηγόρης Λέκκος       6975731205 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio