Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ 6 ΜΑϊΟΥ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου στηρίζει την απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας.

 Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργησή της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν και πολύ σύντομα θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.

Οι ελάχιστες Κυριακές των εορτών που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, έγιναν στην πορεία 8 Κυριακές και πλέον με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά κάθε Κυριακή για 6 μήνες.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι, σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Η εντατικοποίηση στον κλάδο του εμπορίου χτυπάει κόκκινο με καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, με κομμένα ρεπό, με πλήρη εφαρμογή της ελαστικοποίησης, με απλήρωτη εργασία, με ασταμάτητη εργασία χωρίς αργίες και ξεκούραση.

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης (καθιερώθηκε το 1909 με μεγάλους αγώνες) και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων καθώς χτυπάει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους.

Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, δεν είναι αγώνας που χάθηκε αλλά μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο.

Δεν την παραδίδουμε στα αφεντικά, δε θα αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους να την καταργήσουν!

          Ο πρωθυπουργός  Α. Τσίπρας μαζί με όλη την κυβερνητική κουστωδία, ήρθε στις 3 Μαίου στο νησί μας, επιστρατεύοντας ξανά την προκλητική του προπαγάνδα της  ’’δίκαιης  ανάπτυξης’’, προσπάθησε μέσω υποσχέσεων για επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, να παραπλανήσει το λαό και να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, όπως η Λέσβος.

Δικαιη ανάπτυξη’’ που μας λένε, οι εργαζόμενοι του κλάδου την βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Απαίτηση τους είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα. Να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας.

Η πραγματικότητα είναι μια! Απ’ αυτήν την ανάπτυξη μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια και το κεφάλαιο,  θα σημάνει νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, νέα βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα. Μέτρα που θα συνοδεύονται με  την ένταση της βίαιης καταστολής του κινήματος. Τρανταχτό παράδειγμα, η έντονη αστυνομοκρατία που υπήρχε στο νησί ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης, με τις ευλογίες του  ’’ενοχλημένου’’ πρωθυπουργού,   που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατέβουν τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

 Η λύση για εμάς τους εργαζόμενους, για το λαό βρίσκεται στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης μας και όχι στις αναπτυξιακές υποσχέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων αστικών κομμάτων που με τις λέξεις υπόσχονται  να υλοποιήσουν  ακριβώς τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν θα περάσει η τρομοκρατία, θα μας βρουν απέναντι τους!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί όλα τα μέλη της, όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν, να μην απογοητευτούν, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους και να δώσουν μαχητική απάντηση στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Η μαζική και η δυναμική απάντηση που  έδωσαν οι  εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και νέοι των  νησιών του Αιγαίου στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να δώσει το έναυσμα για νέους αγώνες

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν κάτω από την επίθεση του κεφαλαίου, να διεκδικήσουμε :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά μας.

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio