ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Για την ένταση της εκμετάλλευσης σε εργασιακούς χώρους

Βρισκόμαστε στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου και ήδη η εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε πολλούς εργασιακούς χώρους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο νησί μας με απλήρωτες υπερωρίες, με προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής κ.ά. Συνολικά η περαιτέρω ελαστικοποίηση των ωραρίων τσακίζει κόκαλα ενώ υπάρχουν περιπτώσει που όταν κάποιος εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει το αυτονόητο, να πληρωθεί δηλαδή για την δουλειά του, αρχίζει η τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης και τα εκδικητικά «αντίμετρα» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή…

Ειδικά στα καταστήματα σούπερ μάρκετ της υπαίθρου του νησιού μας, με το πρόσχημα της «τουριστικής περιοχής» οι απλήρωτες υπερωρίες και η καταπάτηση κάθε έννοιας ωραρίου εργασίας είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γεγονός αυτό διαπίστωσαν για ακόμα μία φορά κλιμάκια του Σωματείου μας, που το Σάββατο 9 Ιούνη πέρασαν από πολλά σούπερ μάρκετ απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού μας. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ενώ τα καταστήματα θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τις 20:00, εντούτοις παρέμεναν ανοιχτά ακόμα και μετά τις 21:00 εξυπηρετώντας πελάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται τα συγκεκριμένα καταστήματα:

ΑΧΑΡΑΒΗ ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ
Diellas Δήμητρα Δήμητρα
Καζιάνης   Diellas

Να σημειωθεί πως το Σωματείο μας με επίσημο έγγραφο κατήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό αυτές τις πρακτικές σε Επιθεώρηση Εργασίας, Περιφέρεια και Αστυνομία…

Η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική από την πλευρά της εργοδοσίας δεν είναι τυχαία. «Αέρα στα πανιά» των μεγαλοεργοδοτών δίνουν όλα τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη των κερδών των ντόπιων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών, για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «επιστροφή στην κανονικότητα»! Μέτρα στα οποία προστίθενται συνεχώς νέα, όπως αυτά που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την «4η αξιολόγηση». Μέτρα που όλα ως προαπαιτούμενο έχουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όχι απλά γιατί δεν κάνει τίποτα αλλά γιατί βάζει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά αυτά προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η στάση της πριν την τελευταία απεργία στις 30 Μάη, όπου έκλεισε τις πόρτες του Εργατικού Κέντρου σε εργαζόμενους του Σωματείου μας, που ήθελαν να συζητήσουν και να οργανώσουν την πάλη τους για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστική είναι επίσης η προσπάθεια και οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ να πετάξει με το «έτσι θέλω» το Σωματείο μας από την δύναμη του Εργατικού Κέντρου, ώστε να μείνουν οι εργαζόμενοι του χώρου ανοργάνωτοι και απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις των μεγάλων αφεντικών. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα δεν έχει πει λέξη για τις διώξεις σε βάρος μελών της διοίκησης του Σωματείου μας από την εργοδοσία σούπερ μάρκετ, κλείνοντας επί της ουσίας το μάτι στην καταστολή σε βάρος όσων διεκδικούν. Δεν είναι τυχαία η άρνησή της να προκηρύξει απεργία και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης. Θυμίζουμε τέλος, ότι η υπεύθυνη του καταστήματος των Marks and Spencer στην Κέρκυρα, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο από την πλευρά της πλειοψηφίας εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να εργαστούν Κυριακή, σε μέρα απεργίας! Έτσι υπερασπίζονται την αργία της Κυριακής και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων! Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα παραδείγματα…

Τεράστιες είναι και η ευθύνες της Περιφέρειας που, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης, μεταφέρει και εξειδικεύει στον τόπο μας, για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών, τις κυβερνητικές πολιτικές (κατάργηση κυριακάτικης αργίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.λπ.)

Τέλος, μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να ελστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα ωράρια (κατάργηση αργίας Κυριακής, “λευκές νύχτες”, σπαστά κ.ά.), όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί και οι νίκες που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι μέσα από την δράση τους από το Σωματείο μας δείχνουν τον δρόμο! Προϋπόθεση αποτελεί η οργάνωση του κάθε εργαζόμενου στο Σωματείο του, η πάλι με ταξικό προσανατολισμό για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την “ανάπτυξή” τους!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό μας συνολικά να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 7:30 το απόγευμα στο Σαρόκο, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής!

Καλούμε επίσης, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων στο εμπόριο και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 15 Ιούλη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη, ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Web: http://sidypker.blogspot.gr

FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon

e-mail: [email protected]

Τηλ.: 6978404989

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio