υνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»: Οι εμποροϋπάλληλοι απεργούν στις 24 Ιούνη

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά καταστήματα,

     Πάνω από ένας μήνας πέρασε από τότε που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αποφάσισε απεργία διαρκείας από Μάη έως και Οκτώβρη. Κανένας εργαζόμενος όμως δεν τους συνάντησε όλο αυτό το διάστημα σε κάποιο χώρο δουλειάς, δεν πήραν ούτε μισό μέτρο για να προετοιμάσουν αυτήν τη διαρκή απεργία, δεν υπάρχει ούτε μια δική τους ανακοίνωση ή αφίσα. Εν ολίγοις ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τις παρατάξεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ σε Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, και Σωματεία. Είναι μια πάγια τακτική που ακολουθούν τα τσιράκια της κυβέρνησης και των εργοδοτών, με σκοπό να εκφυλίσουν το όπλο των εργατών, την απεργία.

     Είναι οι δυνάμεις που στήνουν σωματεία-σφραγίδες μιας χρήσης. Αυτοί που κρατούν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μηχανισμοί της εργοδοσίας που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της. Είναι αυτοί που προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από το να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο μας. Βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, γι’ αυτό άλλωστε δε μπορούν να τους κινητοποιήσουν και να τους εμπνεύσουν.

     Θυμηθείτε! Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έκραζαν προς πάσα κατεύθυνση οτι ‘‘η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της’’, όταν η κυβέρνηση έφερνε για ψήφιση στη Βουλή το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την απεργία τον περασμένο Γενάρη. Και τώρα λένε για απεργία διαρκείας(!). Η αθλιότητα και ο τυχοδιωκτισμός τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Προχωράμε με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας ανάγκες!

     Στον κλάδο του εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες, 3μηνες, 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

     Οι συνάδελφοι στο εμπόριο να δυναμώσουν την αγωνιστική στάση απέναντι στην εργοδοσία που τους καλεί να εργάζονται Κυριακές. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε σε συναδέλφους και τίμιους συνδικαλιστές που βρίσκονται μέσα σε σωματεία που η γραμμή τους συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς εργοδοσίας, που έχουν σιχαθεί την πλήρη ταύτιση των συμφερόντων τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να κάνουν βήμα μπρος, να απαγκιστρωθούν από τις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, να τις κάνουν πέρα.

     Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του κοινού αγώνα με άλλους κλάδους εργαζομένων που η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα, παλεύουμε μαζί για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

     Τέλος καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης να συνταχτεί με τους εργαζόμενους συμμετέχοντας  στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΣΙΥΝΠ ‘‘Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’’, διότι είναι και δικό τους συμφέρον η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κόντρα στα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων που τους αφανίζουν,  και  την τακτική των ηγεσιών σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, (των συμμάχων δηλαδή της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ) που στηρίζουν αυτή την πολίτικη.

Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

 

Όλοι οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 24 Ιούνη απεργούμε και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του ΣΙΥΝΠ ‘‘Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’’ στις 10:30 στο σιντριβάνι-πλατάνι.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio