24 Ιουνίου! Η Κυριακή-αργία είναι των εργατών – Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών

Με συγκέντρωση στην πλατεία στο Μοναστηράκι και πορεία στον πεζόδρομο της Ερμού, εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Κυριακής 24 Ιούνη για την επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Με την εφαρμογή, για δεύτερη χρονιά φέτος, του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, η δουλειά για επτά μέρες την εβδομάδα αποτελεί για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

«Δεν τους χαρίζουμε την Κυριακή αργία», ήταν το μήνυμα που αποτυπώθηκε στην εξέδρα της απεργιακής συγκέντρωσης. Η Κυριακή ήταν μέρα απεργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ Σωματεία και φορείς ετοιμάζουν τη συνέχεια με πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο την Κυριακή 15 Ιούλη.

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», φώναξε η πορεία και κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στον κλάδο: «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι κι όχι μηχανές», «Λάστιχο ωράρια, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή». Κάλεσαν τους συναδέλφους τους, ενώ μοίρασαν τις ανακοινώσεις τους στους περαστικούς.

Εκτός από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, καθώς και αντιπροσωπείες Σωματείων άλλων κλάδων και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας.

Επίσης, με τα δικά τους πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

«Τις Κυριακές τις έχουμε για μας και τα παιδιά μας», έγραφε στο πανό της ΟΓΕ. Ενώ οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν ιδιαίτερα τις νέες μητέρες και τους νέους γονείς: «Πολέμα για σένα και για τα παιδιά, δεν γίνεται να βλέπουν μονάχα τη γιαγιά».

Τη στήριξη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μετέφερε η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας (εδώ video). «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην κυριακάτικη αργία. Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας και δεν το διαπραγματευόμαστε», σημείωσε στο χαιρετισμό της. Αναφέρθηκε στην κοινή δράση της ΟΓΕ με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την ΟΒΣΑ και κάλεσε κάθε εργαζόμενη και αυτοαπασχολούμενη στον κλάδο να οργανωθεί στο Σωματείο, στην Ένωση Αυτοαπασχολούμενων, στους Συλλόγους Γυναικών. «Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση, απαιτούμε τη ζωή που μας αξίζει», υπογράμμισε.

«Η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας δεν ψηφίστηκε για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, δεν συνοδεύεται με την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Η ανάπτυξη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που ενδεχομένως θα φέρει, θα συνοδεύεται με ακόμα περισσότερες θυσίες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής (εδώ video). Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ξέρουν από την πείρα τους πως για τους υπερασπιστές της «δίκαιης ανάπτυξης» οι κλαδικές συμβάσεις, οι αξιοπρεπείς μισθοί και η σταθερή δουλειά αποτελούν «παθογένειες» και «λάθη του παρελθόντος».

Τα προβλήματα των μικρών εμπόρων που αναγκάζονται να περνούν επτά μέρες τη βδομάδα στα μαγαζιά τους, πολύ συχνά μαζί με τα παιδιά τους, ενώ βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν, συνόψισε ο Παναγιώτης Αυγίκος, εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας (εδώ video). «Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένας κρίκος που συνδέει τις διεκδικήσεις αυτοαπασχολουμένων και εργαζόμενων στο Εμπόριο σε μια πραγματική κοινωνική συμμαχία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και την «επιστροφή στην κανονικότητα» σχολίασε στην κεντρική ομιλία η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Υπογράμμισε ότι στη «νέα σελίδα» για την οποία έκανε λόγο τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός, έχουν αποτυπωθεί εκατοντάδες αντιλαϊκοί – αντεργατικοί νόμοι, που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, εντείνουν τη φοροληστεία, απελευθερώνουν το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία. Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου βιώνουν από πρώτο χέρι την ανάπτυξη με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, εξαντλητικά ωράρια, δουλειά σε 2 και 3 πόστα μέσα στη βάρδια. «Δεν πάει άλλο, δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», είπε ανάμεσα σε άλλα, καλώντας σε συνολικό αγώνα για όρια στην εργάσιμη μέρα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Επισήμανε ακόμα πως για να βρεθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στο προσκήνιο κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πρέπει να ηττηθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, το «ολιγομελές διαπαραταξιακό συνονθύλευμα» που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να θάψει και τον παραμικρό αγώνα.

Υπενθύμισε πως η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ έχει προκηρύξει εδώ και δύο σχεδόν μήνες απεργία για όλες τις Κυριακές χωρίς να έχει οργανώσει ούτε μια κινητοποίηση. Αναφέρθηκε ακόμα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σ. Καραγεωργόπουλο, που εκτός από συνδικαλιστής είναι και εργοδότης, αναφερόμενη σε στοιχεία ενδεικτικά για τη σήψη του εργοδοτικού συνδικαλισμού υπενθύμισε το αίτημα των ταξικών δυνάμεων να συνεδριάσουν τα συνδικαλιστικά όργανα σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ και να αποπέμψουν τον εν λόγω «συνδικαλιστή».

«Στήνουν ΑΕ, έχουν μετοχές, έξω απ’ τους εργάτες οι νόθοι κι οι βρωμιές», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων ήταν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι συγκροτημένα βρέθηκαν έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων, οι αυτοαπασχολούμενοι επισημαίνοντας ότι «στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική».

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio