Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Απεργία στις 15 Ιούλη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Κυριακή 15 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, απαιτώντας νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

«Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Όπως σημειώνει:

«Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο βιώνουμε καθημερινά την αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την επέκταση της εργάσιμης μέρας, την “ενοικίασή” μας από δουλεμπορικά γραφεία, σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, επιπλήξεις και απειλές, την δουλειά τις Κυριακές και όλα αυτά συνδυασμένα με άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από 180 – 200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη και νομοθετημένη από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τα σημάδια της εξάντλησης θα αποτυπώνονται πάνω στην υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Υπάρχει πλέον συλλογική πείρα και εμπειρία στον κλάδο ότι η “ανάπτυξη” των κερδών του εμπορικού κεφαλαίου κυριολεκτικά ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, η “ανάπτυξη” κτύπησε στην καρδιά τη ζωή μας απαγορεύοντάς μας πλέον το αυτονόητο δικαίωμα στην προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο.

Η εμποροϋπάλληλος μητέρα δεν “δικαιούται” ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσει στο μεγάλωμα των παιδιών της, και το δικαίωμά μας στην ξεκούραση πλασάρεται ως παροχή του εργοδότη ανάλογα με τα κέφια του.

Η “ανάπτυξή” τους μετατρέπει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον τουρισμό, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας σε πανάκριβα εμπορεύματα.

Για αυτήν τη “δίκαιη ανάπτυξη” όπως λένε κυβερνήσεις και εργοδοσία καθορίζουν και “καπελώνουν” τη ζωή μας και μέσα και έξω από το χώρο εργασίας.

Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας – Δεν τη χαρίζουμε στους εκμεταλλευτές μας

Οργανωμένα, με αποφασιστικότητα, με ταξική οργή ενάντια στα παράσιτα που ζουν και ευημερούν κυριολεκτικά από το δικό μας αίμα, δίνουμε την απεργιακή μάχη για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κρίκος σε μία αλυσίδα συνδυασμένων αιτημάτων για τον εργάσιμο χρόνο και τον εργασιακό μας βίο.

Καλούμε τους συναδέλφους στο Εμπόριο να δυναμώσουν και να οργανώσουν τις εστίες αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, δυναμώνουμε τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με πολλούς κλάδους εργαζομένων που η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

Δίνουμε τη μάχη της απεργίας με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας.

Δεν ξεγελιόμαστε από αποφάσεις κάποιων επιχειρηματικών ομίλων που δεν ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές προς το παρόν, για λόγους ανταγωνισμού και όχι για τα εργατικά συμφέροντα.

Δεν ξεγελιόμαστε από τα αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα της εργοδοσίας που μας θέλει αφοπλισμένους και μακριά από την οργανωμένη πάλη με τα σωματεία μας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, δηλαδή η εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και 68 ωρών είναι εντολή του κεφαλαίου και εξυπηρετεί ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το κεφάλαιο, την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας εμπορίου και υπηρεσιών, ώστε το κεφάλαιο να έχει λυμένα τα χέρια του για τη χρήση της εργατικής δύναμης ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο 24ωρο.

Δεν ξεγελιόμαστε από την τακτική της εργοδοσίας που στοχεύει στην πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος.

Εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και όχι τους εργάτες και τους καταναλωτές.

Δεν ξεγελιόμαστε από την αθλιότητα και τον τυχοδιωκτισμό του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ απουσιάζουν από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν οργανώσει καμία απεργία, δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια απεργιακή συγκέντρωση, δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία ξηλώνουν με νόμους το δικαίωμα στην απεργία και ταυτόχρονα με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό κίνημα αποδυναμώνουν και εκφυλίζουν το όπλο της απεργίας. Ας μην τους χαριστούμε!!!»

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio