ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη

Το Εμπόριο είναι ένας κλάδος στον οποίον όλοι κατανοούμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει ένταση της εκμετάλλευσης. Το βλέπουμε από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το “σπαστό” ωράριο, τη μερική απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, την ανασφάλιστη εργασία, τη δουλειά τις Κυριακές. Αυτά συνδυάζονται ακόμα και με μισθούς των 200 ευρώ, με απειλές, εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένα μέτρο που επιδίωξαν όλες οι κυβερνήσεις το προηγούμενο διάστημα. Με τη θέσπιση για άνοιγμα των καταστημάτων τις 7 Κυριακές του χρόνου, το άνοιγμα από Μάη έως Οκτώβρη όλες τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές ήδη έχει αποδιοργανώσει και χειροτερέψει τη ζωή εκατοντάδων συναδέλφων.

Η κούραση και εξάντληση, η ανυπαρξία χρόνου για προσωπική και οικογενειακή ζωή, τα εργατικά ατυχήματα είναι κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας.

Σε όλους τους τόνους διακηρύσσουν ότι με αυτά τα μέτρα και τις συνέπειές τους θα έρθει η ανάπτυξη, θα ανοίξουν δουλειές και θα μειωθούν τα προβλήματά μας. Υπάρχει πλέον πείρα. Ανάπτυξη έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα “Mall”, οι πολυεθνικές. Από τους εργαζόμενους που είναι πελάτες δεν λείπουν τα διαθέσιμα ανοιχτά μαγαζιά αλλά η αγοραστική δύναμη.

Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι εις βάρος των εργαζομένων, μια και όλα αυτά τα μέτρα αυξάνουν την κερδοφορία, ήρθαν για να μείνουν. Γι’ αυτό και η όποια θέση εργασίας ανοίγει είναι με μισθούς πείνας, τσεκουρωμένα δικαιώματα, ωράρια-λάστιχο.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει στις συναδέλφισσες. Η νέα γυναίκα σήμερα βλέπει την ιδέα της οικογένειας, της ανατροφής των παιδιών “άπιαστο όνειρο”. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βάζουν τις συναδέλφισσες ακόμα και να υπογράψουν πως δεν θα κάνουν παιδιά, που προτιμάνε τις πιο νέες σε ηλικία για αυτό το λόγο, που απολύουν όταν ανακοινωθεί από τη συναδέλφισσα ότι είναι σε ενδιαφέρουσα. Για πολλές που είναι ήδη μητέρες το μεγάλωμα και η ανατροφή των παιδιών πλασάρεται ως παροχή από τον εργοδότη ανάλογα με τα κέφια του και όχι ως δικαίωμά μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες έχουν ενιαίο σχέδιο σε συνεννόηση με το κεφάλαιο για παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Ποντάρουν στο φόβο και την αβεβαιότητα της εργασίας που υπάρχει στην αγορά εργασίας.

Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν την χαρίζουμε στους εκμεταλλευτές μας.

Κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε κάθε δικαίωμα να παλεύουμε για καλυτέρευση των όρων εργασίας, συνολικά της ζωής μας.

Όλες τα δικαιώματα που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Οι εργαζόμενοι όταν είναι ενωμένοι έχουν την δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να γίνουν μέλη.

Καλούμε τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους που έχουν αντικειμενικό συμφέρον κόντρα στις μεγάλες πολυεθνικές να οργανωθούνε και αυτοί, να μπούνε στον αγώνα.

Στις 15 Ιούλη απεργούμε και απαιτούμε:

– Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

– Καμιά σκέψη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με άλλους φορείς για άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές.

– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

– Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους.

– Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

– Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

– Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

– Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

– Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

Όλοι στην απεργία Κυριακή 15 Ιούλη, 10.15 π.μ. στο Δημαρχείο Ελευσίνας»

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio