Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Όλοι και όλες στη ΓΣ, στις 10/11

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 10.30π.μ. στα γραφεία του σωματείου
Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητρ/λεως

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην Γενική Συνέλευση του σωματείου μας. Να συζητήσουμε και να οργανώνουμε την πάλη μας διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, απαντάμε δυναμώνοντας τα δικά μας όπλα, τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τα σωματεία μας.

Η Ν.Δ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει σωρηδόν αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο μισθούς, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, εντείνοντας τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ταυτόχρονα, μας εμπλέκει σε μεγάλους κινδύνους, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση, επικυρώνοντας και επεκτείνοντας συμφωνίες με τα γεράκια του πολέμου. Από αυτούς τους σχεδιασμούς εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα, αντίθετα έχουμε να χάσουμε πολλά. Μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια πανηγυρίζουν που θωρακίζουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Συναδέλφισσες/φοι
Πληρώσαμε την κρίση τους με το ξήλωμα της κλαδικής μας σύμβασης, με τη δουλειά τις Κυριακές, με τη γενίκευση εργασιακών σχέσεων – λάστιχο, με μειώσεις των μισθών μας και συνεχές χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με άγρια φορολογία και περικοπές σε κοινωνικές παροχές. Τώρα για την ανάπτυξη τους θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με κάθε εργασιακό δικαίωμα ακόμα και από την δυνατότητα μας να διεκδικούμε, περιορίζοντας τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε και την ανάπτυξη τους.

Να μη δεχτούμε να μπει ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις, τη συλλογική δράση και την απεργία. Μπορεί το νομοσχέδιο – σκούπα της ΝΔ να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους αλλά στο δικό μας χέρι είναι να μείνει στα χαρτιά. Είναι στο δικό μας χέρι να δώσουμε συνέχεια και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Οι δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια του προηγούμενου διαστήματος, οι κινητοποιήσεις σε πολλούς εργασιακούς χώρους αποτελούν παρακαταθήκη για την συνέχεια.

Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με το νέο ασφαλιστικό που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Πίσω από την παραπλάνηση που επιδιώκεται περί δήθεν “διορθώσεων” του νόμου- λαιμητόμο Κατρούγκαλου, κρύβεται η επιδίωξη να δοθεί τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση μέσα από την αντικατάσταση της με ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που το πρώτο ρόλο θα έχει η ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή προετοιμάζεται η παράδοση των συντάξεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τον χρηματιστηριακό τζόγο! Δεν θα το επιτρέψουμε! Τώρα είναι η ώρα να τους κόψουμε τη φόρα!

Στο εμπόριο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και πολυεθνικές διαφημίζουν τα κέρδη και τα νέα επενδυτικά τους σχέδια ενώ εμείς ήδη δουλεύουμε 10ωρα – 12ωρα, σπαστά ωράρια, Κυριακές, 6ημερα, χωρίς ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, με συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Στα σούπερ μάρκετ ακούμε για τζίρους εκατομμυρίων, ανακαινίσεις, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν γονατίσει από την εντατικοποίηση, καθημερινά σακατεύονται από τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας ενώ η ημιαπασχόληση αποτελεί την κύρια μορφή εργασιακής σχέσης. Στα πολυκαταστήματα και στα mall πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες, χιλιάδες νέοι συνάδελφοι, κυρίως γυναίκες, μωρομάνες εργάζονται κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, με ωράρια λάστιχο, με το φόβο της αρνητικής αξιολόγησης, το άγχος των στόχων.
Στο smartpark και McArthurGlen που συνεχώς επεκτείνονται και νέες πολυεθνικές κάνουν την εμφάνιση τους, οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο 10 – 12 ώρες την ημέρα για 600ευρω μηνιαίως στην καλύτερη των περιπτώσεων και με το κόστος μετακίνησης να βαραίνει τους ίδιους. Στα Jumbo εφαρμόζεται 6ημερη εργασία και επιπλήττεται ή απολύεται όποιος εργαζόμενος σύμφωνα με την εργοδοσία δεν είναι “παραγωγικός” ή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, που τις περισσότερες φορές είναι απόρροια της εντατικοποίησης. Στο Ματσούκα, στα Accessorize (Μ&Π ΧΥΤΗΡΟΓΛΟΥ) και σε άλλες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Έτσι επιτυγχάνονται τα κέρδη και η ανάπτυξη της εργοδοσίας.

Καμιά ανοχή στην ανάπτυξη τους!

Καμία ανοχή στον εργασιακό μεσαίωνα και τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα εμπορομάγαζα.
Έχουμε τη δύναμη μέσα από τα σωματεία μας, τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, την οργάνωση μας σε κάθε εργασιακό χώρο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, από τα τσιράκια της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, αυτούς που την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε γη και ύδωρ στους εργοδότες δεν έβγαλαν άχνα ή έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους να μην κουνηθεί φύλλο, καλλιεργώντας την συναίνεση και την υποταγή. Αυτούς που λειτουργούν ως γραφείου τύπου της εργοδοσίας και υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις όπως αυτή που υπέγραψαν τα δυο επιχειρησιακά στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ με καθήλωση των μισθών για τα επόμενα δυο χρόνια.

Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 10.30π.μ.

Η αγανάκτηση που νιώθουμε για όσα βιώνουμε, ο προβληματισμός που έχουμε για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ο φόβος και η απογοήτευση μπορούν να απαντηθούν και να σπάσουν μόνο συλλογικά. Ο αγώνας και τα αιτήματα μας να γίνουν υπόθεση όλων των συναδέλφων.
Διεκδικούμε:

 Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
 Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
 Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και άμεση υπαγωγή όλων αυτών των εργαζομένων στον εργοδότη που προσφέρουν εργασία.
 Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ!
 Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς, διαλύουν τις ΣΣΕ.
 Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων.
 Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς : Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στις ταμίες, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων. Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφάλειας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.
 Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων
 Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
 Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.
 Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο άδεια με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.
 Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.
 Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα με ευθύνη της εργοδοσίας από και προς τη δουλειά.

Το Δ.Σ.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio