Δελτίο τύπου – Σωματείο Καθαριστριών/των νομού Μαγνησίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλος 18-12-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Το Σωματείο Καθαριστριών/στων Μαγνησίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που παραδίδει σε εργολάβους την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά η αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στα δικαιώματά μας είναι η ίδια. Για πολλοστή φορά δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και αλλού, κινδυνεύουν να απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους στο τέλος του Δεκέμβρη.

Αυτό είναι το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που επιφυλάσσουν κυβέρνηση και Διοίκηση του Ιδρύματος γι’ αυτούς τους ανθρώπους που κοπιάζουν καθημερινά, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να είναι καθαρό το Πανεπιστήμιο.
Με την επίκληση του αντεργατικού νομικού πλαισίου που διαμόρφωσαν εδώ και χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις, οι πρυτανικές αρχές πετάνε στον «Καιάδα» της ανεργίας και καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια δεκάδες οικογένειες.

Η στάση αυτή της Πρυτανικής Αρχής απέναντι σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις για πάρα πολλά χρόνια, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και κάποιοι είναι σε ηλικία που είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά αλλού, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Κάθε χρόνο ακούμε υποσχέσεις, ότι θα βρεθεί οριστική λύση, να μην ανησυχούμε, δε θα χαθεί καμία θέση εργασίας και στο τέλος προωθούν διαγωνισμούς για εργολαβίες, που με τον αγώνα μας και τη στήριξη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έχουμε καταφέρει να παγώσουμε. Έτσι και φέτος, μάθαμε ότι στα κρυφά, χωρίς να μας γίνει ενημέρωση, πάρθηκε απόφαση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για να μας πετάξουν στο δρόμο.

Η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει παραπέρα η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Έτσι θεμελιώνουν την «ανάπτυξή» τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργολαβίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου όπως και οι ολιγόμηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι πόρτα για δουλειά για λίγο και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι πόρτα, για να βρεθούν αρκετοί άμεσα στην ανεργία με πρόσχημα ότι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και κριτήρια.
Με τον τρόπο αυτό κυβέρνηση και διοίκηση του Ιδρύματος μονιμοποιούν τον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα, γενικεύουν και σταθεροποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάλλουν στο να μην υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για κανέναν εργαζόμενο.

Είναι σε εξέλιξη οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου Καθαριστριών/στων Ν. Μαγνησίας που για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην χάσουν την δουλειά τους 31 καθαρίστριες/στες που προσφέρουν την εργασία τους για πάνω από 15 και 20 χρόνια και είναι «δέσμιες» των απαράδεκτων ολιγόμηνων συμβάσεων, που κάθε φορά παλεύουν για την ανανέωσή τους, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πρυτανικού συμβουλίου από τη Διοίκηση μαζί με καθαρίστριες/στες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και με συμπαράσταση από τους συνδικαλιστές των εργαζόμενων, φοιτητών και συνταξιούχων, που εκπροσωπούν δεκάδες σωματεία της περιοχής, για να απαιτήσουν: να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος, την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μην γίνει καμία απόλυση.

Στην συζήτηση που έγινε, τα μέλη του Πρυτανικού συμβουλίου μαζί με τον Πρύτανη, από την αρχή μέχρι το τέλος, και με την επίκληση της αντεργατικής νομιμότητας, υπερασπίστηκαν την απόφαση της Συγκλήτου για την παράδοση της καθαριότητας του Ιδρύματος στα νύχια των εργολάβων.

Οι καθαρίστριες/στες μετά την αρνητική στάση της Πρυτανείας, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του χώρου όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και αποφάσισαν την συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών τους μέχρι την τελική δικαίωση που δεν είναι άλλη παρά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio