Για τους εργαζόμενους στον κλάδο της καθαριότητας

Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και εργοδότη, καλούνται με αίσθημα ευθύνης, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία, σε δημόσιους οργανισμούς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας, εργάζονται με απουσία στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, κακοπληρωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, εισπνέουν καθημερινά χλωρίνες, ισχυρά καθαριστικά απολύμανσης και διάφορες καρκινογόνες ουσίες, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, θέτοντας τη ζωή τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο.

Για τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα

Ως σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης και των Δήμων, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα καθάριζαν όλα τα σχολεία (που όλοι οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι αποτελούσαν τον νο1 χώρο μετάδοσης του κορονοϊού) και υποστηρικτικά στα συνεργεία απολύμανσης, με χλωρίνη και νερό, χωρίς μάσκα ή κάποια προστατευτική στολή.  Σε συνθήκες πανδημίας, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα με βάση τη σύμβαση τους, δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δε δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας (πρέπει να βρουν οι ίδιοι άνθρωπο για να τους αντικαταστήσει) ενώ τους έκοψαν μέχρι και το γάλα λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων.

Από τα μέσα της εβδομάδας με κυβερνητική εγκύκλιο καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των Δήμων.

Η μετακίνηση τους είναι απαράδεκτη! Σε εργαζόμενες που έπιαναν δουλειά μετά τη 1μμ και ένα μεγάλο τμήμα τους έχει και 2η εργασία για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα (που ξεκινά από τα 90€ σε νηπιαγωγεία), τους καλούν να εργαστούν στους Δήμους, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους. Θυμίζουμε πως το ωράριο ως σήμερα των σχολικών καθαριστριών καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορους Δήμους ήδη κάλεσαν εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα και τους είπαν επί λέξη πως «για να μη λέει ο κόσμος ότι κάθεστε, να πάτε για 2-3 ώρες σε κοινωνικές υπηρεσίες». Στην ερώτηση των εργαζομένων «με τι ωράριο και μισθό» η απάντηση ήταν πως «δεν είναι ώρα, θα τα δούμε μετά». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για εξωτερική εργασία με κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων, δηλαδή έτη φωτός μακριά από τους όρους των συμβάσεων που εργάζονται σήμερα. Είναι κατανοητό, πως δε μπορούμε να επιτρέψουμε και να δεχτούμε τέτοια αθλιότητα, δηλαδή να εργάζονται οι καθαρίστριες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους.

Αν το κράτος και οι Δήμοι έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, να τις προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία. Δε θα κάνουν πειράματα με απαράδεκτες εγκυκλίους σε εργαζόμενους με μισθούς των 100-200€. Καλούμε τα σωματεία καθαριστριών μαζί με τα σωματεία στους Δήμους, να μην επιτρέψουν αυτήν την αθλιότητα.

Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων

Ειδικά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων, βρίσκονται απροστάτευτοι στο στόμα του λύκου, με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο.

Πιο συγκεκριμένα στο Κρατικό της Νίκαιας, παρότι δεν είναι «νοσοκομείο αναφοράς», οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για τις ανάγκες του. Στον έναν θάλαμο που έχουν για τα κρούσματα του κορονοϊού, οι καθαρίστριες μπαίνουν χωρίς να υπάρχουν αντισηπτικά, μόνο με μία μάσκα, ενώ δεν τους δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού.

Στο Αττικόν, η εντατικοποίηση είναι μεγάλη. Μόλις μπει κρούσμα της νέας νόσου, κλείνουν τους χώρους και οι πρώτοι που μπαίνουν μέσα είναι οι καθαρίστριες, με απλές μάσκες και γάντια. Τις μάσκες τις προμηθεύονται από το νοσοκομείο καθώς ο εργολάβος δεν παρέχει κανένα μέσο προστασίας. Μάλιστα από το νοσοκομείο τους ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παροχή γιατί δεν υπάρχει επάρκεια. Τα βαριά υλικά απολύμανσης, δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζονται τη βοήθεια των γιατρών αλλά και φάρμακα. Εργάζονται χωρίς οποιοδήποτε ανθυγιεινό επίδομα, χωρίς άδειες ειδικού σκοπού.

Στο ΓΝΑ καταγράφεται η ίδια κατάσταση. Ο εργολάβος δεν τους δίνει μέσα ατομικής προστασίας και τους εξοπλίζουν με ότι μπορούν οι γιατροί. Ενώ οι μισθοί τους κυμαίνονται από 500ως 580€, τους οφείλονται 4 μήνες από τον προηγούμενο εργολάβο και 2 μήνες από τον νέο εργοδότη, μαζί με τα επιδόματα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων.

Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε άλλους φορείς

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν σε κάθε Δημόσιο οργανισμό, στις μεταφορές και σε άλλους φορείς, εργάζονται όπως και οι παραπάνω συνάδελφοι τους, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας. Εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες με ανύπαρκτα ωράρια, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και εντατικοποίησης, αλλάζοντας συνεχώς εργολάβο.

Ενδεικτικά, στον Προαστιακό δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μάσκες ενώ γίνονται συνέχεια απολυμάνσεις με χλωρίνη. Εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν τις άδειες ειδικού σκοπού,  με ωράριο 6μερο-7ωρο για 500€. Στα περισσότερα αμαξοστάσια εργάζονται χωρίς μάσκες (τις αγοράζουν μόνοι τους) και τους οφείλονται μισθοί 2 μηνών. Δε γίνονται οι ειδικές απολυμάνσεις από τα συνεργεία με αποτέλεσμα να τις κάνουν οι ίδιοι χωρίς μέτρα προστασίας.

Με το φιλότιμο των εργαζομένων και τη χλωρίνη, δε θα πάμε μακριά! Οι εργαζόμενοι συνολικά στην καθαριότητα δεν αντέχουν άλλο να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες.

Να αναλάβει η κυβέρνηση τώρα τις ευθύνες της!

Να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα!

Για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ανεξαρτήτως χώρου, να:

  • παρθούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη ζωή τους. Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερη σημαντική για την προστασία της Δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σαν «πρόβατα στη σφαγή», χωρίς μέσα προστασίας και από τη μία να είναι εκτεθειμένοι στον ιό και από την άλλη σε ισχυρά απολυμαντικά.
  • Πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα. Και με άθλιους μισθούς και απλήρωτοι!
  • Σταματήσει το αίσχος της διαρκούς ομηρίας τους. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία που οδηγεί σε καταπάτηση των ωραρίων και στην «απαγόρευση» χρήσης άδειας.
  • Να ενταχθεί το επάγγελμα συνολικά στα ΒΑΕ.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που σε αυτές τις συνθήκες εργάζονται μέσα σε νοσοκομεία, ιατρεία και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας:

  • Να καλυφτούν άμεσα όλα τα κενά από το κράτος, με προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες. Δε φτάνουν οι εργαζόμενοι.
  • Να δοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (όπως και άλλοι εργαζόμενοι, στη φύλαξη, τη σίτιση κλπ) των νοσοκομείων, δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού. Σε συνθήκες πανδημίας οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν αθροιστικά τον ιό, τις παρενέργειες από τα απολυμαντικά-καθαριστικά και την εντατικοποίηση

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio