ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»|10+1 ταινίες για την περίοδο της καραντίνας , και όχι μόνο.

1. Η Οικογένεια Μπελιέ
La Famille Belier

Κομεντί 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 106′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ερίκ Λαρτιγκό με τους: Καρίν ΒιάρΦρανσουά ΝταμιένΕρίκ ΕλμοσνινόΛουάν Εμερά

Σε μια τετραμελή οικογένεια κωφών η νεαρή Πολά είναι η μόνη που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και τις αγροτικές δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι. Ιστορία ενηλικίωσης που ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στην κωμωδία και στους δραματικούς τόνους. Έξι υποψηφιότητες για Σεζάρ κι 7 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

2. Machuca

Κοινωνική 2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 120′

Χιλιανή ταινία, σκηνοθεσία Αντρές Γουντ με τους: Ματίας ΚερΑριέλ ΜατελούναΜανουέλα Μαρτέλι

Στη Χιλή του 1973, τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Αλιέντε, ο 11χρονος Ινφάντε, που ζει σε μια καθωσπρέπει συνοικία, γίνεται φίλος με τον Ματσούκα, έναν νέο συμμαθητή του που μένει σε τενεκεδούπολη του Σαντιάγκο και βιώνει μαζί του τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν τη χούντα στην εξουσία.

 

3. Τα Μυαλά που Κουβαλάς
Inside Out

Animation 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 94′

Η 11χρονη Ράιλι μετακομίζει με την οικογένειά της από τις μεσοδυτικές πολιτείες στο Σαν Φρανσίσκο και τα συναισθήματά της (Χαρά, Θυμός, Θλίψη, Αηδία και Φόβος) προσπαθούν να την κατευθύνουν, σε διαρκή αντιπαράθεση μεταξύ τους, στην καινούργια ζωή της. Αριστουργηματικό animation της Pixar, το οποίο σχολιάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά με ξεκαρδιστικό σαρκασμό, βαθιά τρυφερότητα και ατελείωτες κινηματογραφικές ιδέες.

 

4. Ο Επίμονος Κηπουρός
The Constant Gardener

Κοινωνική 2005 | Έγχρ. | Διάρκεια: 129′

Αγγλο-αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες με τους: Ρέιφ ΦάινςΡέιτσελ ΒάιςΝτάνι ΧιουστονΜπιλ Νάι

Η Τέσα, οικολόγος ακτιβίστρια και σύζυγος ενός φιλήσυχου Βρετανού διπλωμάτη στο Ναϊρόμπι, βρίσκεται δολοφονημένη μαζί με έναν Αφρικανό γιατρό. Ο σύζυγός της Τζάστιν -προς έκπληξη όλων- ξεκινά μια προσωπική οδύσσεια για να αποκαλύψει την αλήθεια γύρω από το θάνατο της γυναίκας του, κάτι που τον οδηγεί σε επικίνδυνες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα των φαρμακοβιομηχανιών στη Μαύρη Ήπειρο. Από το ομώνυμο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ.

5. Dheepan. Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα
Dheepan

Δραματική 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζακ Οντιάρ με τους: Τζεσουθασάν Αντονιθασάν Καλιεασβάρι Σρινιβασάν

Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην μαχητής των Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν σε ένα προάστιο του Παρισιού, αντιμέτωποι με τη βία των συμμοριών και τη μεταξύ τους καχυποψία. Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια επίκαιρη, ειλικρινή και επώδυνα ρεαλιστική ματιά στο τίμημα ενσωμάτωσης κάθε ξένου στο «δυτικό παράδεισο».

6. Μαζί ή Τίποτα
Aus dem Nichts / In the Fade

Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105′

Γερμανογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν με τους: Νταϊάν ΚρούγκερΝτένις ΜοσκίτοΓιοχάνες ΚριςΟύλριχ ΤουκούρΓιάννης Οικονομίδης

Η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής άντρας και ο μικρός γιος της σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση. Προσπαθώντας να συνέλθει, θα βρεθεί μάρτυρας στη δίκη δύο υπόπτων νεοναζί, για τους οποίους όμως δεν υπάρχουν ατράνταχτα ενοχοποιητικά στοιχεία. Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάνες για ένα επίκαιρο, σκληρό και τολμηρό στις απόψεις του κοινωνικό σχόλιο με αμφιλεγόμενο φινάλε.

7. Μέσα από τις Φλόγες
Incendies

Δραματική 2010 | Έγχρ. | Διάρκεια: 130′

Καναδική ταινία, σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ με τους: Λούμπνα ΑζαμπάλΜελίσσα ντεσορμό – ΠουλένΜαξίμ Γκοντέτ

Ακολουθώντας την τελευταία επιθυμία της μητέρας τους, δύο αδέρφια επιχειρούν ένα επίπονο οδοιπορικό στη Μέση Ανατολή για να ερευνήσουν το οικογενειακό τους παρελθόν. Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δυο αδέλφια στον Καναδά κληρονομούν ανάμεσα σε άλλα την αλήθεια για τη ζωή της και την οικογένειά τους, σε δυο φακέλους. Ο ένας προορίζεται για τον πατέρα τους που θεωρούσαν νεκρό, κι ο άλλος έχει παραλήπτη έναν αδελφό που δεν γνώριζαν ότι είχαν.

Υφαίνοντας τις γραμμές της αφήγησης με τρόπο αριστοτεχνικό, δίνοντας στους ηθοποιούς του το υλικό για να βυθιστούν σε ρόλους που δεν ορίζονται με εύκολους χαρακτηρισμούς, και κυκλώνοντας τη φρίκη μιας κατάστασης που μοιάζει κοινός τόπος για τη μέση ανατολή μέσα από το πρίσμα μιας προσωπικής εμπειρίας, το φιλμ του Βιλνέβ δεν χάνει από τα μάτια τους ήρωές του, αλλά κατορθώνει να σχηματίζει και μια μεγαλύτερη εικόνα που συναρπάζει και συγκλονίζει.

8. Jimmy’s Hall

Δραματική 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 109′

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ

Αγγλο-ιρλανδική ταινία, σκηνοθεσία Κεν Λόουτς με τους: Μπάρι ΓουόρντΣιμόν ΚίρμπιΦράνσις Μαγκί

Ιρλανδία, 1932: ο Τζέιμς Γκράλτον επιστρέφει στη φάρμα του ύστερα από δέκα χρόνια εξορίας στην Αμερική κι επιχειρεί να επαναλειτουργήσει την εγκαταλελειμμένη αίθουσα χορού-πνευματικό κέντρο που ο ίδιος είχε φτιάξει. Οι νέοι της περιοχής θα τον υποστηρίξουν, θα βρει όμως απέναντί του την εκκλησία και τις αρχές.

9. SICKO

Ντοκιμαντέρ 2007 | Έγχρ. | Διάρκεια: 116′

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μάικλ Μουρ

Ο γνωστός ντοκιμαντερίστας ερευνά τα υπέρ και τα κατά του αμερικανικού ιδιωτικού συστήματος υγείας. Γιατί οι Καναδοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι προτιμούν τη δωρεάν δημόσια περίθαλψη;

Το θέμα του καυτό και επίκαιρο, στο Sicko, ο Μουρ συγκρούεται με τη βιομηχανία του συστήματος υπηρεσιών υγείας, που απορροφά ένα τεράστιο μέρος του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, χωρίς να παρέχει επαρκή κάλυψη σε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες. Η ταινία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους συντηρητικούς Αμερικάνους, επειδή αποδεικνύει ότι το αμερικάνικο σύστημα πάσχει λόγω της σύνδεσής του με το κέρδος των εταιρειών και ότι στις ΗΠΑ ξοδεύονται περισσότερα χρήματα απ’ οπουδήποτε αλλού με λιγότερα αποτελέσματα. Αυτό, όμως, που τους ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι ο Μουρ σύγκρινε το αμερικάνικο σύστημα με τα αντίστοιχα δημόσια συστήματα υγείας του Καναδά, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και… της Κούβας! Μάλιστα, ο Μουρ μετέφερε στην Κούβα διασώστες που τραυματίστηκαν στα φλεγόμενα κτίρια της 11ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, για να δεχτούν δωρεάν φροντίδα υγείας, αφού το αμερικάνικο σύστημα τους είχε αφήσει εκτός.

10. Παράσιτα
Gisaengchung / Parasite

Σινεφίλ 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132′

Νοτιοκορεάτικη ταινία, σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν – χο με τους: Σονγκ Κανγκ – ΧοΓιανγκ Χίε – τζινΤζο Γέο – τζεόνγκΠαρκ Σο – νταμ

Ο μεγαλύτερος γιος μιας οικογένειας ανέργων γνωρίζεται με τους ευκατάστατους Παρκ και εισβάλλει στη ζωή τους με έναν απρόοπτο για όλους τρόπο.

Από τη γλώσσα και τη συμπεριφορά των ηρώων μέχρι την εμπνευσμένη σκηνογραφία (το άθλιο υπόγειο απέναντι στην πολυτελή μεζονέτα), η ταινία τονίζει, ακόμη και πλανοθετικά, το διαφορετικό modus vivendi των δύο οικογενειών, υπογραμμίζοντας έντονα την αδυναμία συνύπαρξής τους. Τα «Παράσιτα» θίγουν ένα τόσο ουσιαστικό θέμα, που θα μπορούσαν να διαδραματίζονται οπουδήποτε και σχεδόν σε οποιαδήποτε εποχή. Αντικατοπτρίζουν με κυνικό ρεαλισμό την κοινωνική ανισότητα και θέτουν το ρητορικό ερώτημα γιατί αυτοί ζουν στον ήλιο κι εμείς πνιγόμαστε στη λάσπη. Το ερώτημα όμως στην πορεία ξεφεύγει από τις κυρίαρχες τάξεις και μεταφέρεται στην ίδια την εργατική, αφού γινόμαστε μάρτυρες του αλληλοσπαραγμού που καταλήγει σε κανιβαλισμό μεταξύ των φτωχών, όχι για μια θέση στον ήλιο αλλά για λίγα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του αφεντικού.

11. Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα
Deux Jours, Une Nuit

Δραματική 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95′

Γαλλοβελγική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν με τους: Μάριον ΚοτιγιάρΦαμπρίτσιο ΡονγκιόνεΚατρίν Σαλέ

Η Σαντρά, μια εργαζόμενη μητέρα με προβλήματα κατάθλιψης, έχει στη διάθεσή της ένα σαββατοκύριακο για να πείσει τους 16 συναδέλφους της να αλλάξουν γνώμη και να αποποιηθούν το μπόνους τους, όρο που έχει θέσει η εργοδοσία ώστε να μη χάσει τη δουλειά της εκείνη. Η συγκινητικότερη ταινία των Νταρντέν είναι ένα καίρια λιτό, ευθύβολο και απόλυτα επείγον κοινωνικό δράμα με μια αφοπλιστική Μαριόν Κοτιγιάρ.

Αξιοποιούμε το χρόνο, σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio