ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ|15 ΑΠΡΙΛΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

Οι συνάδελφοι στα super market, αποτελούν μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων, όπου ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ το μέγεθος της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται, φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ η αντιμετώπισή τους ως αναλώσιμους από την μεγαλοεργοδοσία, κάτι σαν τα χαρτιά υγείας που αλλάζουν στα ράφια των καταστημάτων! Οι όποιες κατακτήσεις έχουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι όποιες υποχωρήσεις έκαναν οι μεγαλοεργοδότες, τα όποια ελάχιστα μέτρα προστασίας έχουν αναγκαστεί να πάρουν στους χώρους δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα του συλλογικού μας αγώνα, της συλλογικής μας διεκδίκησης.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης, εντατικοποίηση, με την εορταστική περίοδο να ακολουθεί την θερινή, με δουλειά μέχρι αργά το βράδυ, τις Κυριακές, ήρθε η εποχή της πανδημίας. Μια εποχή που, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για τους μεγαλοεργοδότες των σούπερ μάρκετ να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market, μετά από την εξάντληση της “κανονικής” περιόδου, εργάζονται, σε συνθήκες πια πανδημίας, με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας.

Όλο αυτό το διάστημα πολλές είναι οι καταγγελίες συναδέλφων που φτάνουν στο Σωματείο μας αλλά και σε Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων όλης της χώρας για την άγρια κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

Όπως διαπιστώνει το Σωματείο μας, και στο νησί μας από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα, τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα super market εξακολουθούν να είναι για τα μάτια του κόσμου, λες και ο φονικός ιός, ο “αόρατος εχθρός” όπως λέει η κυβέρνηση, σταματά έξω από τις συρόμενες πόρτες  των super market. Οι συνάδελφοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, που εναλλάσσονται συνεχώς μέσα στα καταστήματα. Μάσκες, αντισηπτικά, πλεξιγκλάς στα ταμεία, ειδικά γυαλιά προστασίας κ.ά. στην συντριπτική πλειοψηφία είναι άγνωστες λέξεις… Ερωτηματικό παραμένει η σωστή και τακτική απολύμανση των χώρων των καταστημάτων, των κοινόχρηστων χώρων των εργαζομένων. Οι δε αποστάσεις ασφαλείας, μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται και στις περισσότερες των περιπτώσεων εναποθέτονται στην κρίση του κάθε πελάτη, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια από την πλευρά της εργοδοσίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα περί “ατομικής ευθύνης” φτάνει στο αποκορύφωμά της με στοχοποίηση μάλιστα όποιου τύχει και εκδηλώσει συμπτώματα! Ποια αλήθεια είναι η ατομική ευθύνη των συναδέλφων στα super market;

Και σαν να μην φτάνου όλα αυτά, η κυβέρνηση με ΠΝΠ ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταπατήσουν το ένα μετά το άλλο ακόμα και αυτονόητων δικαιωμάτων. Έτσι, σε αλυσίδες του νησιού μας, εργοδότες αρνήθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που τις δικαιούνταν, ζητούσαν από εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσκομίσουν δικαιολογητικά από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας που να πιστοποιούν τα νοσήματά τους, ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σε άλλες περιπτώσεις επικαλούνται το φόρτο εργασίας για να αποτρέψουν εργαζόμενους από το να ζητήσουν τις άδειες που δικαιούνται λόγω της κατάστασης. Βεβαίως, σε πολλές περιπτώσεις κάτω από την πίεση του Σωματείου μας, του συλλογικού μας αγώνα η εργοδότες κάνουν πίσω.

Και επειδή “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” βρήκαν ευκαιρία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής και τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, με άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων. Τι κι αν κλαψούριζαν πριν από λίγες εβδομάδες μεγαλοσουπερμαρκετάδες ότι η κυβέρνηση τους αναγκάζει να ανοίξουν Κυριακές, που εκείνοι δήθεν δεν ήθελαν”, τι κι αν έστελναν επιστολές στα καταστήματα ότι οι εργοδότες είναι στο πλευρό των εργαζομένων και δεν θέλουν να ανοίγουν τις Κυριακές αλλά απειλούνται με πρόστιμο αν δεν το πράξουν… Έρχεται η ίδια η πραγματικότητα για να αποκαλύψει για άλλη μία φορά ότι το “παιχνίδι είναι στημένο”. Έτσι λοιπόν, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του νησιού μας (“Δήμητρα”, “Diellas”, “Καζιάνης”, “Σκλαβενίτης”, “ΑΒ Βασιλόπουλος”, “Lidl”) παραμένουν ανοιχτές την Κυριακή των Βαΐων με την δικαιολογία ότι είναι απαραίτητο για να κάνουν οι καταναλωτές τις προετοιμασίες τους για το Πάσχα (ποιο Πάσχα άραγε!!!)

Παράλληλα, οι μεγλοεργοδότες των super market αρνούνται πεισματικά μέχρι και σήμερα να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, αρνούνται πεισματικά να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης. Περιορίζονται μόνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε κάποιες προσλήψεις ελάχιστων εργαζομένων με συμβάσεις λίγων ημερών και σε εξαντλητικές υπερωρίες του ήδη εξαντλημένου προσωπικού, με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην υγεία τους.

Τέλος, τα εκατομμύρια που διαφημίζεται ότι θα δώσουν οι εργοδότες στους συναδέλφους των super market, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων θα αφορούν διατακτικές (π.χ. Σκλαβενίτης 200 ευρώ σε αγορές προϊόντων από την επιχείρηση) ή έχουν τέτοιες προϋποθέσεις που τελικά θα τα πάρουν ελάχιστοι (π.χ. Lidl 340 ευρώ οι 8ωροι που είναι ελάχιστοι) ή θα πάρουν ελάχιστα (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος 100 ευρώ 4ωροι, 150 ευρώ 6ωροι, 200 ευρώ 8ωροι). Το δε δώρο του Πάσχα είναι αυτονόητη υποχρέωση των εργοδοτών να το καταβάλουν μέχρι την Μ. Τετάρτη 15/4, καθώς είναι χρήματα που οι συνάδελφοι τα έχουν ήδη δουλέψει, δεν τους κάνουν χάρη!

Για όλα τα παραπάνω και όσα θα συμβούν τις επόμενες ημέρες, καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να υψώσουν ανάστημα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί για:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Στις 15 Απρίλη, συμμετέχουμε στην ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

 

Δυναμώνουμε την φωνή μας για άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας

Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio