Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων|Τετάρτη 15 Απρίλη: Δυναμώνουμε την φωνή μας για άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!

Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,  συμμετέχει  στην ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market την Τετάρτη 15 Απρίλη. Δυναμώνουμε την φωνή μας για άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας, στα καταστήματα, τις αποθήκες και στα γραφεία των super market σχεδόν δυο μήνες τώρα εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται υπερωρίες, μέχρι εξαντλήσεως, χωρίς ρεπό.

Δουλεύουν σε χώρους που συνωστίζονται κατά δεκάδες, που ακόμα και σήμερα τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα), που η καθαριότητα των χώρων είναι ανεπαρκής.

Οι καταγγελίες πανελλαδικά όλο και πληθαίνουν. Οι εργαζόμενοι στα super market δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, ενώ ακόμα και τώρα που χρειάζονται περισσότερες ώρες εργασίας οι εργοδότες αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με το χαμηλότερο κόστος.

Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει «ποια μέτρα είναι απαραίτητα και ποια όχι», να γνωματεύει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιος όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών.

Οι εργαζόμενοι στα super market βρίσκονται στις πρώτες γραμμές αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων. Δεν φτάνει όμως να τους λένε ήρωες όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους και των δικαιωμάτων τους.

Διεκδικούμε:

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio