Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου|15 Απρίλη: Ημέρα Δράσης για τους εργαζομένους στα Super Market

  ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!

   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

     Συνάδελφοι-ες,

     Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα super market εργάζονται με αυτοθυσία κοντά δυο μήνες κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές  , για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους . Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς καμία δόση υπερβολής είναι τραγική και επικίνδυνη.

Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας.

     Οι χώροι των super market είναι ο χώρος που όλο αυτό το διάστημα έχει μπει κυριολεκτικά κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα που εργαζόμενοι μέσα στα super market είχαν συμπτώματα. Είναι αυτά τα συμπτώματα που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάθονται για 14 μέρες στο σπίτι, σε καραντίνα. Οι συνάδελφοι αυτοί με βάση τις ίδιες οδηγίες δεν επιλέγονται να κάνουν τεστ, δεν γνωρίζουν αν οι ίδιοι είναι φορείς του ιού. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοί τους να μη μπαίνουν σε καραντίνα, να συνεχίζουν να εργάζονται και όντας ακόμα και ασυμπτωματικοί να σκορπούν άθελα τους, τον ιό στην οικογένεια τους, σε άλλους συναδέλφους, στο καταναλωτικό κοινό.

     Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τέτοια συμπτώματα έχουμε σε αποθήκες μεγάλων super market που εφοδιάζουν όλα τα καταστήματα σε πόλεις και νόμους δηλαδή μέσα μια εφοδιαστική αλυσίδα που μπαίνουν μέσα εργαζόμενοι, οδηγοί, πωλητές και μεταφέρουν τα προϊόντα σε κάθε κατάστημα και ράφι.

     Συναδελφισσες-οι, εμείς μπορεί να μην έχουμε την επιστημονική κατάρτιση να εξετάζουμε και να συζητάμε ιατρικές πλευρές γύρω από τον ιό, έχουμε όμως την κοινή λογική και με βάση αυτή κρίνουμε, φιλτράρουμε ότι ακούμε από τους επιστήμονες καθημερινά. Μέχρι και σήμερα προχωράμε με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με βάση αυτές διεκδικούμε τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

     Με βάση αυτή λοιπόν την κοινή λογική, δε μπορούμε να κατανοήσουμε πως ενώ την ίδια στιγμή που ακούμε πομπώδεις εκφράσεις για τον κορονοιό, ο οποίος δε διαχωρίζει μεγάλους-μικρούς, γυναίκες-άνδρες, πλούσιους-φτωχούς, ο ίδιος ιός που είναι επικίνδυνος και έχει ισχυρή μεταδοτικότητα σε κάθε πιθανή επαφή μας έξω, αυτός ξαφνικά με έναν μαγικό τρόπο γίνεται αόρατος, λιγότερο επικίνδυνος ή δε μπαίνει μέσα από τις συρόμενες πόρτες των super market. Διότι από την 1η μέρα ως και σήμερα τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα super market είναι για τα μάτια του κόσμου, λες και δεν υπάρχει ιός.

      Δε μπορούμε να κατανοήσουμε πως ενώ την ίδια στιγμή που λέγεται ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι ως εν δυνάμει φορείς του ιού και οι προτροπές είναι πως σε κλειστούς χώρους πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι στα super market 1.5 μήνα τώρα είναι πλήρως εκτεθειμένοι πλάι σε εκατοντάδες ανθρώπους που εναλλάσσονται καθημερινά και συνεχώς μέσα στα καταστήματα.

Επειδή η νόσος υπάρχει έξω και αρκεί έστω και ένα κρούσμα για να πολλαπλασιάζεται ο ιός, ζητάμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να σταματήσει ο παραλογισμός. Εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε καταστήματα, σε αποθήκες, σε γραφεία εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα δεν αρκεί η ατομική τους καραντίνα. Κατά προτεραιότητα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς χρονοτριβή τεστ ώστε να μη μπαίνει σε κίνδυνο κανένας συνάδελφος, να σπάει από τη γέννηση της η πιθανή διασπορά.

    Οι εργαζόμενοι στα super market γνωρίζουν ότι βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων.

Φτάνει αυτό; Φτάνει να λέμε ότι είναι ήρωες; Πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα.

    Συνάδελφισσες-οι, πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας! Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, είναι από τους πιο χαμηλόμισθους, τους πιο κακοπληρωμένους. Είναι οι εργαζόμενοι που στη συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα-εξάωρα και όχι από επιλογή τους. Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες αλλά και ολιγοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο θα είναι άνεργοι.

    Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

    Οι συνάδελφοι μας στα νοσοκομεία, λένε πως τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Αυτή η φωνή είναι η δική τους, η δική μας, αυτή πρέπει να δυναμώσει!

Κανένας να μην παρασυρθεί από τα νερά και τα απόνερα της πανδημίας.

    Δε μπορεί τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) να αποτελούν  ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σε συνθήκες πανδημίας, δε μπορεί να μην υπάρχει καθαριότητα όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, απολύμανση σε επιφάνειες, καρότσια, μηχανήματα, ράφια, σε χώρους διαλείμματος και τουαλέτες.

    Δε μπορεί να μην εξασφαλίζεται η χωρίς προϋποθέσεις προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στο φόρτο εργασίας ή να τις παρέχει ύστερα από πίεση.

    Δε μπορεί σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι να λιώνουν πάνω στα ράφια, στις αποθήκες και στις ταμειακές μηχανές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

-Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

-Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

-Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

-Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

-Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

-Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ –          ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ!

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio