ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ|15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Την Τετάρτη, 15 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ υψώνουμε τις γροθιές μας, απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία μας, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Όλες αυτές τις μέρες, εμείς, όπως συνάδελφοι μας σε άλλους κλάδους, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, δουλεύουμε για να εξασφαλιστούν βασικές ανάγκες του λαού. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου βρήκαν ευκαιρία να μπουκώσαν με ακόμα περισσότερα κέρδη, βρήκαν αφορμή να επιτεθούν σε όσα από τα δικαιώματα μας είχαν απομείνει.

Μας αφήνουν απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία! Στις αποθήκες των Lidl, αρνήθηκαν να απολυμάνουν έναν χώρο που κάθε μέρα στοιβάζονται δεκάδες εργαζόμενοι. Σε πολλά καταστήματα και αποθήκες, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν δοθεί επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε από την τσέπη μας αντισηπτικά και μάσκες, όπως σε καταστήματα του Μασούτη. Και όσα μέτρα πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της απαίτησης των εργαζόμενων, αποτελούν δική μας κατάκτηση.

Πολλά σούπερ μάρκετ, τα ίδια που εδώ και χρόνια παίρνουν βραβεία «καλύτερου εργοδότη», αποκρύπτουν ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως στον Σκλαβενίτη, αρνούνται τις άδειες ειδικού σκοπού, όπως στον ΑΒ και στα MY MARKET, κόβουν ρεπό και άδειες. Τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που υπήρχαν και πριν την πανδημία στα καταστήματα, καλύπτονται με συμβάσεις μικρότερες του μήνα! Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να δουλεύουμε 4ώροι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και με υπερωρίες, που δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις να μένουν απλήρωτες. Στον Σκλαβενίτη, οι νέοι εργαζόμενοι έπιασαν δουλειά με συμβάσεις, ακόμα και 45 ήμερων! Από την άλλη, οι υπερωρίες φτάνουν και τις 13 ώρες δουλειάς, τα κενά μεταξύ των βαρδιών καταστρατηγούνται συνεχώς.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Είναι πρόκληση για εμάς, να ακούμε ψεύτικα «ευχαριστώ», και να βλέπουμε δήθεν «συγκινητικές» διαφημιστικές καμπάνιες, από εκείνους που μας απειλούσαν μέσω αξιολογήσεων με απολύσεις, που μας έλεγαν να μην μιλάμε γιατί υπάρχουν χιλιάδες σαν εμάς για να μας αντικαταστήσουν, που κάθε φορά που σηκώναμε κεφάλι, απαντούσαν με απειλές, ψέματα, και μηνύσεις. Μας ευχαριστούν που μπουκώσαν στα κέρδη από τη δική μας δουλειά!

Εδώ και χρόνια, οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θησαυρίζουν από την δουλειά μας, καθισμένοι στα μεγάλα τους σαλόνια. Σήμερα, στην περίοδο της πανδημίας, τα καταστήματά τους σπάνε ρεκόρ τζίρων (0.5 δις σε ούτε ένα μήνα!!!), βγαλμένα από τη δική μας δουλειά, με κίνδυνο για την υγεία μας, με σακατεμένα τα χέρια και τα πόδια μας από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς. Και αντί να μετατραπούν όλοι οι εργαζόμενοι, σε πλήρους απασχόλησης, αντί να γίνουν προσλήψεις, αντί να αυξηθούν οι εξευτελιστικοί μισθοί μας, των 300 και των 400€, αυτοί θέλουν να μας «ξεπετάξουν», με διατακτικές και δωροεπιταγές, που θα γυρίσουν πάλι στα ταμεία τους. Και ακόμα και αυτά τα «μπόνους», τα αρνούνται σε εργαζόμενους που έλειπαν με αναρρωτική, όπως στον ΑΒ, ή τα μεταθέτουν για όποιον…. αντέξει μέχρι το Δεκέμβρη, όπως στον Μασούτη.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ

Παίρνουμε την σκυτάλη από τους συναδέλφους μας, υγειονομικούς! Δεν θα επιτρέψουμε να πάμε σαν πρόβατα στην σφαγή για τα κέρδη τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στη Γαλλία, την Ιταλία, στο Βελγιο και την Ισπανία, που σηκώνουν ανάστημα, για να μην θρηνήσουν και άλλους νεκρούς εργαζόμενους. Δεν θα δεχτούμε, με αφορμή την πανδημία να ξεπαστρέψουν και όσα από τα δικαιώματα μας είχαν μείνει.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio