ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ|

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες στα super market,
Όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας, μαζί με μέλη του Συνδικάτου μας, κάναμε προσπάθεια και φτάσαμε σε όσα σούπερ μάρκετ μπορούσαμε με σκοπό να στηρίξουμε τον καθένα από εσάς που βρεθήκατε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή να προσπαθείτε από τη μια να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης και από την άλλη να μην έχετε στο έπακρο τον εξοπλισμό που χρειάζεται έτσι ώστε να προστατευθείτε από τον αόρατο εχθρό.
Η επικινδυνότητα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση μέσα από διαγγέλματα και σποτάκια, μάλλον δεν αφορά τους εργαζόμενους των σουπερ μάρκετ, αφού οι αποστάσεις ασφαλείας μηδενίζονται προκειμένου να βγει η δουλειά. Το μέτρο για την απαγόρευση των συναθροίσεων για πάνω από 10 άτομα μάλλον σταματάει έξω από τα σούπερ μάρκετ, αφού σε πολλά καταστήματα με ευθύνη των διευθυντών δεν τηρούνται ούτε οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών. Στα ταμία όχι μόνο δεν τοποθετήθηκαν τζάμια προστασίας στην πλειοψηφία των καταστημάτων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν παρέχονται στους εργαζόμενους ούτε τα αυτονόητα μέσα προστασίας, όπως πχ τα αντισηπτικά.
Είναι απαράδεκτο, συνάδελφοι, να ανεχόμαστε να μας αφήνουν εκτεθειμένους. Είναι ευθύνη της εργοδοσίας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με βάση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μείνουμε προστατευμένοι από τον ιό. Σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως το My Market οι εργαζόμενοι απειλήθηκαν με απόλυση σε περίπτωση που θα έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Σε κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αθήνα ενώ εργαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα, η εργοδοσία διαβεβαιώνει οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε αποθήκες του LIDL στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκαν να κάνουν απολύμανση. Στα κεντρικά γραφεία του Market in, με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, ούτε ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απολύμανσης έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο εργαζόμενους και πελάτες.
Συνάδελφοι, ο κατάλογος με τα έργα και τις ημέρες των μεγάλων αφεντικών είναι ατελείωτος. Με τις πλάτες της κυβέρνησης και την απουσία ελέγχων από τις κατά τόπους υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας, η εργοδοσία «βρήκε χώρο να ξεφαντώσει». Σαν να μη φτάνανε όλα αυτά και παρά το γεγονός οτι είστε εξαντλημένοι από την αυξημένη ένταση της εργασίας, σας λένε να ξεχάσετε και την Κυριακάτικη ξεκούραση.
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Ήρθε η ώρα να λογαριαστούμε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Να υψώσουμε τη γροθιά μας! Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των υγειονομικών και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία μας. Να τους κόψουμε τη φόρα που πήρανε και κουρελιάζουνε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πληρώσαμε την κρίση τους τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα γίνουμε τώρα θύματα εν μέσω πανδημίας.
Με απόφαση του ΔΣ του ΣΙΥΝΠ, συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη, όπου θα βρεθούμε σε σούπερ μάρκετ για ενημέρωση και διεκδίκηση.
Απαιτούμε:
• Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
• Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
• Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
• Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
• Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
• Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
• Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
• Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Την Τετάρτη 15 Απρίλη να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ!
Για οποιαδήποτε καταγγελία, ενημέρωση, πληροφορία επικοινωνήστε με το ΣΙΥΝΠ στα τηλέφωνα:6976323079 και 6976214440

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio