ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ|15 Απρίλη Πανελλαδική μέρα δράσης, αλληλεγγύης, διεκδίκησης για τους εργαζόμενους στα super market.

Οι εργαζόμενοι στα Super Market περισσότερο από ενάμιση μήνα είναι στην πρώτη γραμμή, δουλεύοντας με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται μέχρι εξαντλήσεως, υπερωρίες, τις Κυριακές και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό. Τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα). Όπου και όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν ήταν με καθυστέρηση και αυτά κάτω από την συλλογική πίεση που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στα super market βρεθήκανε στη πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, της κυβέρνησης.

Δεν φτάνει να τους αποκαλούν ήρωες όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε την ζωή τους.

Δεν φτάνει να δίνουν έκτακτα  μπόνους- δωροεπιταγές και αυτά σε πολλές περιπτώσεις κουτσουρεμένα, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση.

Όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι οι εργαζόμενοι στα Super Market, δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς πείνας των 300-400 ευρώ και την ίδια περίοδο ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ έναντι 566 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 30,4%. Όταν αρνούνται να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρης τώρα που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Δεν υποτιμάμε την αξία που έχει στις μέρες μας οποιασδήποτε προσθήκη που ενισχύει το μισθό αλλά κανένα μπόνους δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν.Δράμας, καλεί τους συναδέλφους στα super market να έρθουν σε επαφή με το σωματείο .  Να το δυναμώσουν, να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να υψώσουμε ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας. Να βάλουμε μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας μας, των δικαιωμάτων μας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όσα καταστήματα δεν υπάρχουν, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SUPER MARKET!

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio