Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών για 15 Απρίλη

Όλες αυτές τις μέρες, εμείς, όπως συνάδελφοι μας σε άλλους κλάδους, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, δουλεύουμε για να εξασφαλιστούν βασικές ανάγκες του λαού. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου βρήκαν ευκαιρία να μπουκώσουν με ακόμα περισσότερα κέρδη, βρήκαν αφορμή να επιτεθούν σε όσα από τα δικαιώματα μας είχαν απομείνει.

Οι εργασιακές σχέσεις αυτήν τη στιγμή στους χώρους των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο άγριας εκμετάλλευσης, που αγγίζει τα όρια της φυσικής εξάντλησης. Όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά θησαυρίζουν. Τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν πάρει φωτιά, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους για 45 ή λιγότερες μέρες, προκειμένου να ενισχύσουν τα φυσικά καταστήματα αλλά και τα e-shop, καθώς η καραντίνα οδηγεί σε εκτίναξη των πωλήσεων.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία, καθώς πρέπει καθημερινά να εξυπηρετούν εκατοντάδες πελάτες. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο να μολυνθούν. Τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται καν τα βασικά μέτρα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως θα έπρεπε σε τέτοιους χώρους υψηλής συγκέντρωσης, ενώ έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα σε εργαζόμενους.

Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική συνάδελφοι μας εργαζόμενοι σε μεγάλα super market μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Κάνεις εργαζόμενος να μην αισθάνεται μόνος του. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμε όλους τους συναδέλφους να γραφτούν στο σωματείο τους γιατί η συλλογική διεκδίκηση και όχι η ατομική ευθύνη είναι αυτή που μπορεί να μας δώσει δύναμη και για τώρα και για την επόμενη μέρα

Επαναφέρουμε τα αιτήματα που βάλαμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών που έχουν χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio