Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς||Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι τίμησαν για μια ακόμη φορά την εργατική Πρωτομαγιά στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Από το πρωί με τις σημαίες τους, τα συνθήματα τους, τα εργατικά τραγούδια που αποτελούν σύμβολο για τους αγώνες, τις θυσίες, τους νεκρούς εργάτες της 1ης Μάη του Σικάγο, της Καισαριανής του 44 , της Θεσσαλονίκης του 36, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία ξεκίνησαν την συγκέντρωση τους.

Την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση έκανε η Ν.Τ. , πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι: «H φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μία «διαφορετική» ή μια «αλλιώτικη» Πρωτομαγιά. Η πάλη μας για αξιοπρεπή μεροκάματα, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για το δικαίωμα μας να στεκόμαστε όρθιοι, όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, δεν μπαίνει σε καραντίνα, ούτε μετατίθεται. Ότι η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεων του Σωματείου στα Σ/Μ, στο νοσοκομείο, στους χώρους δουλειάς σε όλη την περίοδο της καραντίνας.»

«Ότι σήμερα ακόμη και μέσα από τη μάσκα, η φωνή της εργατικής τάξης μπορεί να ακουστεί πολύ δυνατά.  Δυναμώνουμε εμπνεόμαστε από τους ήρωες της ματωμένης απεργίας της Πρωτομαγιάς του Σικάγο, με αίτημα την καθιέρωση του  οκταώρου που σήμανε την αρχή για μία σειρά κατακτήσεις στον 20ο αιώνα και που σήμερα παίρνονται πίσω, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής,  τους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του 36 και τους αγώνες της τάξης μας  όλα αυτά τα χρόνια.

Κόντρα  στο σήμερα που με το κήρυγμα της εθνικής ομοψυχίας ζητάνε από τους εργάτες να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα των καπιταλιστών, επικαλούμενοι την Πανδημία και ενόψει της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης.      Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας τις διεκδικήσεις μας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της τάξης μας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Τόνισε ότι «η επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση δεν είναι για να προστατεύσει τη ζωή των εργαζομένων, αλλά για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του κράτους και του συστήματος  διαχρονικά για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην υγεία. Ότι τα μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή τον κορονοϊό, η εκ περιτροπής εργασία, η αναστολή συμβάσεων, οι απολύσεις, η εντατικοποίηση, η τηλεργασία, οι μειώσεις μισθών, η ελλιπής λήψη μέτρων προστασίας παρά τα δήθεν κηρύγματα της Κυβέρνησης είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.»

Κλείνοντας είπε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. Γιατί ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Ο δικός μας δρόμος είναι η πάλη μας, τα όνειρα μας  είναι δίψα μας ,για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.»

Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών από τον γραμματέα της Τ.Ε. Λιβαδειάς, από εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και από εκπρόσωπο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Μετά την κατάθεση στεφάνων οι συγκεντρωμένοι υψώνοντας τις γροθιές τους τραγούδησαν την Διεθνή.

Αφού τελείωσε η απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε αυτοκινητοπομπή στις γειτονιές της Λιβαδειάς.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio