ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρκετά πληρώσαμε – Να πληρώσουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την κρίση

Ενώ εμείς κληθήκαμε να ζήσουμε με 800 ευρώ για σχεδόν δύο μήνες, τα μεγάλα κεφάλια του κλάδου μπούκωσαν σε επιδοτήσεις εκατομμυρίων, μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους. Κέρδη που βγήκαν από τη δική μας δουλειά, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κέρδη που αυξήθηκαν πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας, στη μερική απασχόληση, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά τις Κυριακές, στις απλήρωτες ώρες εργασίας, στις “Black Friday” και τις “Λευκές Νύχτες”. Στην υγεία μας, στη μέση και τα χέρια μας, ακόμα και στους νεκρούς συναδέλφους μας από “εργατικά ατυχήματα”.

Και σήμερα, με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μέσω των ΠΝΠ κάθε κρυφό πόθο, κάθε μεγάλη επιθυμία του κεφαλαίου στο Εμπόριο:

  • Δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους.
  • Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή μισή ζωή, με μισή δουλειά και μισό μισθό.
  • Αδήλωτες ώρες εργασίας, με τη βούλα του κράτους, αφού οι εργοδότες μας δεν χρειάζεται να δηλώνουν πουθενά πότε και πόσο εργαζόμαστε.
  • Αναστολή συμβάσεων, δηλαδή ζωή με επιδόματα από τα δικά μας λεφτά, από τη φορολογία του λαού, δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων, με το μαχαίρι στο λαιμό.
  • Άνοιγμα καταστημάτων με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, με κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Με λογιστικές αλχημείες, καταστήματα αλλάζουν ΚΑΔ όπως τους βολεύει, για να μπορούν να ανοίξουν όποτε οι ίδιοι επιθυμούν, για να εξασφαλίσουν τα “δωράκια” της κυβέρνησης. Η μόνη προϋπόθεση για να είναι καλυμμένοι, είναι να μην μας απολύσουν… για 45 μέρες! Βέβαια, εδώ και 2 μήνες είναι χιλιάδες οι απολύσεις που έγιναν με τη μορφή των εξαναγκαστικών παραιτήσεων, της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν αυτή την περίοδο. Χιλιάδες είναι και οι άνεργοι συνάδελφοι, που χρόνια τώρα δούλευαν στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και μένουν χωρίς καμία προφύλαξη, χωρίς να δικαιούνται κανένα επίδομα ανεργίας.

Εχουμε μπόλικη πείρα. Και το πιο μικρό δικαίωμα στον χώρο δουλειάς, το διάλειμμα, το ρεπό, σήμερα οι μάσκες και τα αντισηπτικά, δεν χαρίζεται από κανέναν εργοδότη, δεν νομοθετείται από καμία κυβέρνηση. Κερδίζεται με την οργανωμένη πάλη, τη διεκδίκηση των εργαζόμενων, μέσα από τον αγώνα των σωματείων μας.

Από σήμερα σηκώνουμε ανάστημα! Να πληρώσουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την κρίση! Εμείς πληρώσαμε αρκετά! Αυτοί είναι το πρόβλημα, ο ορατός εχθρός που μας εμποδίζει να ζούμε και να δουλεύουμε όπως θα μπορούσαμε!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio