Σύσκεψη για τη σχολική καθαριότητα

Τα επόμενα βήματά τους σε κατεύθυνση αγωνιστικής κλιμάκωσης, με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πραγματοποίηση νέων προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, συζήτησαν σχολικές καθαρίστριες στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή το πρωί, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά και της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών σχολείων Δήμου Αθήνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ), του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής καθώς και σωματείων εκπαιδευτικών.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αναδεικνύουν τα κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων και τις άθλιες δεκάμηνες συμβάσεις έργου με τις οποίες δουλεύουν 9.500 συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα, με μισθούς ψίχουλα, χωρίς άδειες και στοιχειώδη δικαιώματα.

Με την επαναλειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων οι εργαζόμενες έχουν μεταφερθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να «μπαλώσουν» κυβέρνηση και Δήμοι τα κενά που υπάρχουν. Έτσι, το ενδεχόμενο άνοιγμα των Δημοτικών και νηπιαγωγείων τις επόμενες ημέρες θα εντείνει το πρόβλημα. Οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιούνη και οι εργαζόμενες θα πεταχτούν για μια ακόμα χρονιά στην ανεργία.

Τα σωματεία θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει από το Σεπτέμβρη και την έναρξη του νέου σχολικού έτους ενώ οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως κάθε προσπάθεια να παραδώσουν την καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία θα τους βρει απέναντι.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου που αντιμετωπίζουν την πολυδιάσπαση και τις ατομικές συμβάσεις «συναντιούνται» στην άγρια εκμετάλλευση, τους χαμηλούς μισθούς, την ομηρεία και το μόνιμο φόβο της ανεργίας, τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στον Πειραιά και κάλεσε σε κοινό βηματισμό απέναντι στα κοινά προβλήματα. Στο έδαφος αυτό, οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες εξόρμησης και συζήτησης με τους εργαζόμενους, καλέσματος σε όλα τα σωματεία, παρεμβάσεων σε σχολικές επιτροπές, δημοτικά συμβούλια και νέων κινητοποιήσεων. «Ή κάθε σχολική μονάδα να γίνει ένας πυρήνας αγώνα και διεκδίκησης», υπογράμμισε με τις εργαζόμενες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να υψώνουν κοινό μέτωπο για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio