ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ||Στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ και η πραγματικότητα

Κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική – συσπείρωση κι αγώνας για την ανατροπή

Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και με υπευθυνότητα τήρησης των μέτρων υγιεινής μπήκε μπροστά στον αγώνα ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Ήταν χαρακτηριστικό το σύνθημα «Μένουμε δυνατοί – δεν μένουμε σιωπηλοί». Βρεθήκαμκε στο Νοσοκομείο για την στήριξη της Υγείας, στα Σούπερ Μάρκετ, στο αεροδρόμιο,

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς μπήκαμε μπροστά, καταγγείλαμε απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έλλειψη μέτρων υγιεινής, τη δουλειά γαλέρας όπως στους εργαζόμενους delivery, σε καφετέριες, στα Σούπερ Μάρκετ κ.α. Τα μέτρα καραντίνας, πάρθηκαν με δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού για το λαό ήταν η αυστηρότητα και για τους μεγάλους επιχειρηματίες τα «στραβά μάτια». Καλέσαμε καθένα και καθεμιά να παλέψει πλάι στο σωματείο για να ανατρέψουμε όλο το οπλοστάσιο που χάρισε η κυβέρνηση στους εργοδότες.

Σήμερα, κάποιοι ξαφνικά «ανακάλυψαν την Αμερική»! Έτσι, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, άφαντος το προηγούμενο διάστημα από τους αγώνες των εργαζομένων, «ανακάλυψε» ότι με βάση τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ έγιναν 14 απολύσεις και 173 οικειοθελείς αποχωρήσεις από επιχειρήσεις του νησιού

Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Πολλοί εργαζόμενοι ακόμα και σε ανοιχτό ξενοδοχείο του νησιού βρίσκονται πλέον σε εκ περιτροπής εργασία δουλεύοντας 15 μέρες το μήνα περιμένοντας αν και πότε το κράτος θα τους δώσει ποσοστό του χαμένου τους μισθού, οι αναστολές συμβάσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, οι απολύσεις κλπ., δείχνουν ότι η κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο της εργοδοσίας που «βρήκε παπά για να θάψει πέντε-έξι». Πακτωλός χρημάτων στους ξενοδόχους, ΠΝΠ σε ισχύ, «πάρτα όλα» για το κεφάλαιο.

Κανείς δεν μιλά για τα μαγαζιά της εστίασης, για τα μεροκάματα που έπεσαν ακόμα και στα delivery που παρέμειναν στην δουλειά τους. Για τις υπερωρίες σε σούπερ μάρκετ, που δεν δόθηκαν ή δόθηκαν υπό την μορφή κουπονιών. Για τους εργαζόμενους που έληξε η σύμβασή τους και δεν ανανεώθηκε όπως πχ υπηρεσία ασύλου, στο αεροδρόμιο. Δεν αναφέρουν ότι το δώρο Πάσχα δεν έχει δοθεί σε πολλούς εργαζόμενους που νόμιμα πλέον οι εργοδότες το έχουν καθυστερήσει 2 μήνες. Κάποιοι δε εργαζόμενοι θα κληθούν να το επιστρέψουν όπως συμβαίνει συνήθως. Στις ιχθυοκαλλιέργειες με εκατομμύρια επιδοτήσεις (βλ ΦΟΡΚΥΣ), χρωστάνε σε εργαζόμενους μισθούς ενώ άλλοι πηγαίνουν στη δουλειά δυο φορές τη βδομάδα. Στο ΝΗΡΕΑ η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τελικά τι θα κάνει με τη καμένη μονάδα αφήνοντας τους εργαζόμενους στην ουσία «επί ξύλου κρεμάμενους», ενώ παράλληλα μια χαρά επέβαλαν εκ περιτροπής εργασία στο συσκευαστήριο η κατά τα άλλα ευαίσθητη εταιρία για τους εργαζόμενούς της…

Η κρίση για τους συναδέλφους είναι εδώ!

Οι καταγγελίες παρόλα αυτά από μόνες τους δεν κάνουν τίποτα. Έχουμε δει από τα μέσα όλα αυτά τα χρόνια την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΧ πως λειτουργεί. Λύνει μεμονωμένα προβλήματα- καταγγελίες εργαζομένων, όλα στα όρια της αστικής νομιμότητας. Μέχρι εκεί που φτάνει το «χέρι» των εργασιακών νόμων σ αυτό το σάπιο σύστημα. Αυτοί οι νόμοι όμως (που ξηλώνονται όλα αυτά τα χρόνια), έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων. Όπως το 8ωρο και τόσοι άλλοι νόμοι, επιβλήθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα από πολύχρονους αγώνες. Δεν κερδήθηκαν σε κλειστά γραφεία, αλλά στο δρόμο.

Επειδή λοιπόν η κρίση για τους εργαζόμενους είναι εδώ και πλέον έχουν μείνει ελάχιστα από αυτά που είχαμε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή πλέον έχουν πείρα οι εργαζόμενοι από τι τους πρόσφερε μέχρι σήμερα η παθητική στάση. Επειδή λοιπόν είναι έτοιμοι μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση να φορτώσουν στην πλάτη του λαού και αυτή την κρίση. Λέμε ως εδώ!

Να μην πληρώσουμε πάλι εμείς. Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε!

Όλοι μαζί συσπειρωμένοι στο Σωματείο μπορούμε να διεκδικήσουμε:

Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημίας. Δε θα επιτρέψουμε την παγίωση αντεργατικών –αντιλαϊκών ρυθμίσεων.Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio