ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ||ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ

Συνάδελφισσα, συνάδελφε,

Μόλις βγήκαμε από την πρώτη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια κατάσταση που την φορτωθήκαμε πρώτα και κύρια εμείς οι εργαζόμενοι. Τη στιγμή που εμείς είτε δουλεύαμε μέχρι εξάντλησης στα Σούπερ Μάρκετ, τις αποθήκες και τα eshop, είτε βρισκόμασταν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με πενιχρά επιδόματα, οι εργοδότες μας για άλλη μια φορά βγήκαν κερδισμένοι. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ μάζεψαν έκαναν τζίρους ύψους 1,3 δις ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων δέχτηκαν ένα κάρο ενισχύσεις.

Τώρα, στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ήδη οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο μιας νέας θύελλας. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση μας καλούν να πληρώσουμε τα βάρη της νέας κρίσης. Οι «έκτακτες» Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της περιόδου της πανδημίας έχουν μείνει ανέγγιχτες, ενώ ήδη έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα.

Χαρακτηριστικά, με το πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο αποτελεί εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας εργοδότης μπορεί να μειώνει τις ώρες εργασίας ενός εργαζόμενοι έως και 50%, ενώ το κράτος θα μπορεί να αναπληρώνει από τα ταμεία του (δηλαδή από τους φόρους μας), μόνο το 60% αυτών των απωλειών. Δηλαδή, μείωση μισθού 20%! Και αυτό είναι μόνο η αρχή του αντεργατικού οργίου που θα ακολουθήσει…

Το σύνθημα «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική εκφράζει όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα. Του συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που γεννάει τη φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες, τον ρατσισμό, που πετάει στο περιθώριο και στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, που δε λογαριάζει ανθρώπινη ζωή.

Πληρώσαμε πολλά, να μην πληρώσουμε ξανά!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το σωματείο σου, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, σε καλεί να διεκδικήσεις τη ζωή και τη δουλειά που σου αξίζει. Να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας για αξιοπρεπείς μισθούς, δουλειά με δικαιώματα. Να μη δεχτούμε καμία θυσία για την κρίση τους.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και έχασαν πολλά στην προηγούμενη κρίση. Στον κλάδο μας, όπως και στους περισσότερους κλάδους, δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση από το 2009,ο κατώτερος κλαδικός μισθός εξισώθηκε με τον αντίστοιχο κατώτατο εθνικό μισθό, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γενικευτεί. Ωστόσο, στην προηγούμενη κρίση μας βρήκαν ανοργάνωτους, με συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Αυτή η κρίση να μας βρει δυνατούς και οργανωμένους. Και μπορούμε να βγούμε νικητές! Με ταξική γραμμή πάλης, με εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με το σωματείο σου, να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αντίστασης ενάντια στη νέα αντεργατική θύελλα που έρχεται.

Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.

  • Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.

  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Όλοι στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη στις 7μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio