ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ||ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Όσους νόμους και να ψηφίσουν, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν πως τα δικαιώματά μας ρυθμίζονται με βάση τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, εμείς λέμε καθαρά: η Κυριακή αργία δεν είναι περασμένα ξεχασμένα για εμάς. Δεν θα τους την χαρίσουμε!

Όσες κυβερνήσεις πέρασαν τα τελευταία χρόνια, έβαλαν η καθεμία το δικό της λιθαράκι στο ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Το 2013  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το  δρόμο για την κατάργηση της, νομοθετώντας τη λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο. Το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ  το πήγε ένα βήμα παραπέρα, νομοθετώντας τη λειτουργία των καταστημάτων  όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο,  σε συγκεκριμένες περιοχές. Το 2020 η ΝΔ πρόσθεσε επιπλέον περιοχές, επέτρεψε στα JUMBO την λειτουργία κάθε Κυριακή του χρόνου.

Σήμερα, για ακόμα μια φορά, εργοδότες, κυβερνήσεις, και τα τσιράκια τους βγαίνουν στα κάγκελα για να μας πείσουν πως από την εργασία την Κυριακή βγαίνουμε ωφελημένοι όλοι. Βάζουν καινούργια μάσκα για να μας πείσουν πως τα χαμένα μας δικαιώματα είναι μια μικρή θυσία για να εξασφαλίσουμε τις δουλειές μας, για να σωθεί η οικονομία.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με μισή σύμβαση, μισά δικαιώματα, μισό μισθό, χάρη στο πρόγραμμα Συν- εργασία, πολλοί από εμάς δεν έχουμε πάρει ακόμα ούτε και το εξευτελιστικό ποσό των 534€ για την περίοδο της καραντίνας.

Αναρωτήσου:

  • Πόσες δουλειές, πόσα μεροκάματα και μισθοί σώθηκαν την περίοδο της κρίσης του 09, που η ανεργία χτύπησε κόκκινο, που ο μισθός κατρακύλησε στα 500€;

  • Τι κέρδος είχαμε οι εμποροϋπάλληλοι από την ανάπτυξη τα τρία προηγούμενα χρόνια; Τί άλλαξε στη ζωή μας;

  • Μέσα σε μια νέα κρίση, και με την πανδημία του κορονοϊού μπροστά μας, πως εξασφαλίζεται η υγεία η δική μας και των παιδιών μας, και μέσα στους χώρους δουλειάς; Ποιον καλούν να πληρώσει και την νέα κρίση;

  • Το σημαντικότερο: τι κερδίζουμε, κατά πόσο εξασφαλιζόμαστε όσο μένουμε σιωπηλοί, ανοργάνωτοι, ο καθένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία;

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου εκτρώματος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων δίνει την καλύτερη απάντηση: ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ! Τρέμουν στην ιδέα πως οι εργαζόμενοι οργανώνονται στα σωματεία τους, απαντούν ενιαία, μαζικά στην επίθεση που δέχονται. Βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Η Κυριακή ανήκει σε εμάς, στις οικογένειες και στα παιδιά μας, είναι ημέρα ξεκούρασης, είναι η ευκαιρία για αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας, μετά από μια βδομάδα δουλειάς με εντατικούς ρυθμούς. Δεν θα τους την χαρίσουμε.

Το σωματείο σου σε καλεί να έρθεις με τον οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή μαζί μας, με τους συναδέλφους σου. Να μάθεις τα δικαιώματά σου και να παλέψεις για αυτά.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

ΕΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio