ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ||Δράσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων

Η κοροϊδία “πάει σύννεφο” εκθέτοντας σε μεγάλους κινδύνους την δημόσια υγεία
Δράσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων

Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά λόγω καλοκαιριού, όμως πολύ σύντομα η δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, την ίδια τελικά την δημόσια υγεία, δε θα μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τα ωραία λόγια και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, των δημοτικών αρχών και των τριών Δήμων του νησιού μας και των παρατρεχάμενών τους (όπως ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας). Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα έχουν πάει καλά και στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το θέμα της καθαριότητας των σχολείων είναι ένα από τα ζητήματα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δυστυχώς όμως οι τρεις δημοτικές αρχές του νησιού μας όχι απλά δεν κάνουν τίποτα για να το επιλύσουν αλλά διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για πολύ άσχημες εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στην καθαριότητα των σχολείων (από τους ήρωες στην αντιμετώπιση της πανδημίας την προηγούμενοι περίοδο) είναι από τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης. Μπορεί πια να έχουν πεταχτεί στην ανεργία, περιμένοντας καρτερικά την ανακύκλωσή της με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις άθλιες συμβάσεις που θα τους φέρουν, όμως ακόμα κανένας Δήμος του νησιού μας δεν έχει κάνει ούτε το αυτονόητο, να αποπληρώσει, όπως θα έπρεπε, τους εργαζόμενους αυτούς για δουλειά που έχουν ήδη κάνει. Μέχρι και σήμερα κανένας από τους Δήμους του νησιού μας δεν έχει “βρει” τα χρήματα (στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ το μήνα) για να πληρώσει τον Μάη και τον Ιούνη ενώ ούτε λόγος για την πληρωμή της παραπανήσιας δουλειάς που έκαναν οι συνάδελφοι, όπως τους ζητήθηκε, λόγω της πανδημίας! Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι συμβασιούχοι, νυν άνεργοι, δε μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους ούτε για αυτό το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας, καθώς οι Δήμοι χρωστάνε ακόμα και τα ένσημα για την περίοδο αυτή!

Μάλιστα, η ταλαιπωρία για τους συναδέλφους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο από το θράσος και την κοροϊδία των δημοτικών αρχών των Δήμων του νησιού μας και των σχολικών επιτροπών, καθώς τους εμπαίζουν συστηματικά εδώ και πολύ καιρό για το πότε τελικά θα κατατεθούν τα δεδουλευμένα τους. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η στάση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που είχε ανακοινώσει σε Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα την καταβολή των χρημάτων αρχικά στις 15 Ιούνη. Από τότε ο κάθε Δήμαρχος διαψεύδει τους συνεργάτες τους του και εκείνοι με την σειρά τους τους Δημάρχους, οι Δήμαρχοι τα ρίχνουν στις σχολικές επιτροπές, εκείνες στις δημοτικές αρχές και στους αντίστοιχους υπευθύνους και όλοι μαζί παίζουν με τις ημερομηνίες και την δυστυχία των συναδέλφων. Στο δε Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε τα αιτήματα του Σωματείου μας, που κατατέθηκαν με την βοήθεια της Λαϊκής Συσπείρωσης, μεταξύ των οποίων και της καταβολής των δεδουλευμένων, οι άνθρωποι της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής στις σχολικές επιτροπές, αν και έχουν τα ανάλογα ποσά, καταψήφισαν την αποπληρωμή των συναδέλφων! Επιλέγουν δηλαδή να μην πληρώσουν τους συμβασιούχους για δουλειά που ήδη έχουν κάνει!

Η κατάσταση αυτή δείχνει πώς θα κινηθούν από Σεπτέμβρη δημοτικές αρχές και Κυβέρνηση, δείχνει τις προτεραιότητές τους. Δείχνει την μεγάλη τους αδιαφορία για την δημόσια υγεία. Για τους συναδέλφους η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εργασιακής ομηρείας που βιώνουν, η οποία έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία! Η πραγματική λύση είναι μία. Εδώ και τώρα οι συμβάσεις έργου των συναδέλφων να μετατραπούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με δικαιώματα! Εδώ και τώρα η Δήμοι και η Κυβέρνηση να διασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων. Εδώ και τώρα να καταβληθούν στο ακέραιο όλα τα δεδουλευμένα! Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η υγείας των παιδιών μας, της κοινωνίας ολόκληρης! Οποιαδήποτε άλλη “λύση” δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας!

Διεκδικούμε:

  • καταβολή στο ακέραιο όλων των δεδουλευμένων

  • μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων (οποιαδήποτε άλλη “λύση”-συβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένους χρόνου κ.λπ. είναι μακριά και απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και της καθαριότητας των σχολείων, της δημόσιας υγείας)

  • νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα

  • το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

  • το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους

  • κανείς από τους ήδη εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του

  • αύξηση του μισθού και καμία καθυστέρηση στην καταβολή του

  • να σταματήσουν τώρα οι απειλές, η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων

Το Σωματείο μας τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε δράσεις, προκειμένου να οργανώσει τον αγώνα των συναδέλφων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Ιούλη στις 7:30 μ.μ στο Δημοτικό Σχολείο Θιναλίων (Αχαράβη) και την Παρασκευή 24 Ιούλη στις 8:30 μ.μ. σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio