Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας||ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΙΘ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους καταναλωτές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα supermarkets που από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή δουλεύοντας σε εξαντλητικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι.

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKETS! ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ! Κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια από την έναρξη της πανδημίας έχει μπει μέσα σε καταστήματα supermarkets. Ο καθένας από εμάς έχει δει με τα μάτια του και αντιλαμβάνεται πως οι χώροι των supermarkets σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποτελούν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, καθώς καθημερινά εναλλάσσονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν αμέτρητες επιφάνειες, ράφια, ψυγεία που ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός για ώρες.

Αυτές τις μέρες όλοι παίρνουμε μέτρα προστασίας, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στις μετακινήσεις μας. Έχουμε το νου μας στους παππούδες και τις γιαγιάδες, στους γονείς μας, στις ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά μας. Κυριαρχεί ο αντικειμενικός φόβος, η ανασφάλεια.

Σκεφτείτε όμως: Οι 2-3 επισκέψεις τη βδομάδα που κάνει ο καθένας από εμάς και για λίγα λεπτά στα supermarkets, απέχει μίλια απόσταση από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και στις αποθήκες καθώς βρίσκονται καθημερινά και «βρέξει-χιονίσει» στο πόστο τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν, να κάνουν δεύτερη σκέψη για το που θα ακουμπήσουν, πόσο κοντά θα βρεθούν με άλλους ανθρώπους.

Τα supermarkets. είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό φέρουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Αξίζει ο καθένας μας, ειδικά τώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει, να αναρωτηθεί για το εξής: Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιούς; Αν υπάρχει μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμο τους; Η μία και μοναδική στιγμή καθαριότητας, επαρκεί σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές; Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα supermarkets. με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ότι εδώ και 8 μήνες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών για τον τρόπο που η εργοδοσία των supermarkets αντιμετωπίζει την πανδημία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες . Ωστόσο τα μόνα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι εργοδότες είναι αυτά του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Τα παραδείγματα αμέτρητα. Σε μια σειρά καταστήματα την ιχνηλάτηση την κάνουν οι διευθυντές και οι ίδιοι κρίνουν ποιοι εργαζόμενοι θα μπουν σε καραντίνα. Υπάρχουν κρούσματα που αποκρύπτονται και δεν γίνονται ενημερώσεις για αυτά στο σύνολο του προσωπικού, οι απολυμάνσεις είναι όνειρο θερινής νυκτός!

Όποια μέτρα μέχρι σήμερα έχουν παρθεί είναι αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μέσα από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που δίνει μάχη για να γίνουν πράξη τα αιτήματα των εργαζομένων .

Η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο! Χρειάζεται όλοι να έχουμε γνώση ότι οι εργαζόμενοι στα supermarkets μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5νθημερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά που κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν. Τα συγκινητικά λόγια γύρω από τον ηρωισμό των εργαζομένων τους, στέρεψαν.

ΕΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPERMARKETS

Φίλοι καταναλωτές,

Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες! Πολλοί από εσάς συνεχίζετε να δουλεύετε, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες συνθήκες με εμάς, μετακινείστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αναγκάζεστε να συνωστίζεστε σε αυτά, έχετε προβλήματα υγείας και αντιμετωπίζετε την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας για περίθαλψη.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι μας στα supermarkets εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δε σκοπεύουν να αφήσουν τη ζωή τους να παίζεται κορώνα-γράμματα, δε θα πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή!

Σήμερα ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματα τους για την προστασία της υγείας τους και των οικογενειών τους.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, της ζωής μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους. Να πάρουν απάντηση στα σχέδια που ετοιμάζουν για τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά μας δικαιώματα, με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, θεσμοθέτηση της 10ωρης απασχόλησης, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους. Στις 26 του Νοέμβρη να δώσουμε όλοι το παρόν στην απεργία.

Η φωνή των εργαζομένων, των υγειονομικών, του λαού πρέπει να ακουστεί !
H φωνή όλων μας! Αυτή πρέπει να δυναμώσει!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio