ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ||Δελτίο τύπου για ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία σε χώρους εργασίας

Το τελευταίο διάστημα, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς χώρους, οι εργοδότες κρύβονται πίσω από τα διάτρητα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθούν ούτε αυτά, θέτοντας την υγεία όλων μας σε κίνδυνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΥΑΛ, όπου δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες που όριζε ο νομός για την προστασία των ευπαθών ομάδων, παρόλο που υπήρχε αντίστοιχο ΦΕΚ από τις 2/11 . Υπήρχαν συνάδελφοι μας δηλαδή, με σοβαρά προβλήματα υγείας που βάζαν καθημερινά την ζωή τους σε κίνδυνο. Δεν πτοήθηκαν ούτε με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στα γραφεία της και χρειάστηκε παρέμβαση της διοίκησης του σωματείου μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να λάβουν οι εργαζόμενοι που είναι ευπαθείς ομάδες αυτά που τους αναλογούν ( ειδικές άδειες , τηλεργασία κτλ.). Δεν έφτασε μόνο αυτό, άνοιξε για το κοινό, χωρίς να προβούν σε μοριακά τεστ το σύνολο των εργαζομένων. Έγιναν μόνο στις ΄΄στενές επαφές΄΄, λες και δεν εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους για τις ανάγκες της εργασίας τους. Αρκέστηκαν με άλλα λόγια, στα αποτελέσματα των rapid τεστ με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία εργαζομένων και κοινού.

Αυτή η δραματική εικόνα παρουσιάζεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους , καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη κρουσμάτων μέσα στους χώρους εργασίας μας, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας , επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία την δική μας και των οικογενειών μας. Ένα άλλο ζωντανό παράδειγμα είναι και η περίπτωση του My Market με την συνεχή εμφάνιση κρουσμάτων σε εργαζόμενους.

Φτάνει πια ως εδώ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και τα δικαιώματα μας για

τα κέρδη τους.

Με το σωματείο μας συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Σπάμε το φόβο και την απογοήτευση. Έχουμε την δύναμη να τα καταφέρουμε. Η υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του νησιού μας να μην φοβηθεί και να καταγγείλει αμέσως την οποιαδήποτε καταπάτηση δικαιωμάτων του από την εργοδοσία στους χώρους εργασίας στο τηλ. 22510-22734 και στο e-mail [email protected]..

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio