Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής||Για τους εργαζόμενους σε εργολάβους καθαριότητας σε υπηρεσίες και δομές ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής

Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και εργοδότη, καλούνται με αίσθημα ευθύνης, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διατηρήσουν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία, σε δημόσιους οργανισμούς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα πανεπιστήμια και σε άλλους δημόσιους χώρους και δομές του Δήμου.

Εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας, εργάζονται με απουσία στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, κακοπληρωμένοι, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, εισπνέουν καθημερινά χλωρίνες, ισχυρά καθαριστικά απολύμανσης και διάφορες καρκινογόνες ουσίες, πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, θέτοντας τη ζωή τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους σε εργολάβους καθαριότητας σε υπηρεσίες και δομές του Δήμου, π.χ. σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ κλπ, η κατάσταση που βιώνουν είναι τραγική! Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις δομές καθαρές και τα παιδιά μας υγιή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε ομηρία ανάμεσα στην ανεργία και την εκμετάλλευση από τον εκάστοτε εργολάβο. Το τελευταίο διάστημα διαδίδονται διάφορα στους χώρους δουλειάς για την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο, οπότε και καλούμε την ίδια την Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας:

-Αληθεύει πως εργολαβικοί εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και το διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τους καλοκαιρινούς μήνες απολύονται μονομερώς και ξαναπροσλαβάνονται, ώστε να μην κατοχυρώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

-Αληθεύει πως στους συγκεκριμένους εργαζόμενους δεν δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, ακόμη και άδειες ασθενείας;

-Αληθεύει πως κάθε μήνα εργαζόμενοι υποχρεούνται από εργολάβο να του επιστέφουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του μισθού τους, ενώ στο τέλος του χρόνου θα φορολογηθούν οι ίδιοι για αυτό;
Το κράτος και ο Δήμος έχουν ανάγκη τη δουλειά τους! Να τους προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Καλούμε τους εργαζόμενους να σπάσουν τον φόβο και την σιωπή τους και να έρθουν σε επαφή με την ΕΝΙΔΥΚ στο τηλέφωνο 6971669369. Κανένας μόνος του μπροστά στις ορέξεις της εργοδοσίας!

Απαιτούμε αυτή τη στιγμή να:

• Σταματήσει το αίσχος της διαρκούς ομηρίας των εργολαβικών εργαζόμενων καθαριότητας στις δομές ευθύνης του Δήμου! Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πρόσληψη από τον Δήμο.

• Σταματήσει οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία που οδηγεί σε καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• Να ενταχθεί το επάγγελμα συνολικά στα ΒΑΕ.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio