ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»||Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ»!

Αυτόν τον τίτλο είχε το ηλεκτρονικό μήνυμα που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Σωματείου μας, το οποίο δημοσιοποιούμε και το παραθέτουμε παρακάτω με την συναίνεση της συναδέλφου.

Και επειδή πολλοί εργατοπατέρες, αφεντικά και προϊστάμενοι θα ψάχνουν σύννεφο για να πέσουν, θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση σε πολλούς εργασιακούς χώρους έχει χτυπήσει κόκκινο για τους εργαζόμενους και παράλληλα έχει χτυπήσει ρεκόρ κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, έχουν εντατικοποιήσει την εργασία αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές των εργαζομένων.

Έχει γίνει κανόνας πλέον η εργασία ενός εργαζόμενου σε 2 ή 3 πόστα στα σούπερ μάρκετ, η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, ακόμα και οι καθυστερήσεις στους μισθούς σε κάποιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, με νόμο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, θα κατοχυρωθεί η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας (είδαμε τι σημαίνει με τις απανωτές ανοιχτές Κυριακές), το ασταθές ωράριο με την πλήρη διευθέτηση του ωραρίου ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, διαλύοντας ακόμα περισσότερο την οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Αναλογιστείτε πως θα είμαστε αν προστεθούν όλα αυτά στις ήδη δύσκολες συνθήκες στους εργασιακούς χώρους, όταν τα παραπάνω γίνουν νόμος του κράτους;

Αναρωτηθείτε, γιατί όταν οι επιχειρήσεις βγάζουν τεράστια κέρδη, αυτό δεν συνδυάζεται και με αντίστοιχη αύξηση των μισθών ή με την μείωση του εργασίμου χρόνου, αλλά το αντίθετο ακριβώς;

Αναρωτηθείτε, γιατί η εργοδοσία εξακολουθεί να μην παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων;

Η απάντηση σε όλα είναι μια και είναι το κυνήγι του κέρδους που πρέπει συνεχώς να μεγαλώνει.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι στα super market,

σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το Σωματείο. Να συγκροτήσετε επιτροπές στους χώρους δουλειάς. Να υψώσουμε το ανάστημα για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί εμείς οι εργαζόμενοι κινούμε τα πάντα. Χωρίς εμάς δεν βγαίνει φράγκο στα μαγαζιά, δεν γεμίζουν τα ράφια, δεν αδειάζουν τα ψυγεία, δεν γεμίζουν οι αποθήκες. Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά! Αυτή είναι η δύναμή μας και το ξέρουν οι εργοδότες, αυτό φοβούνται.

Σας καλούμε να έρθετε κοντά στο Σωματείο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον για να σώσουμε τα δικαιώματα μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να ζήσουμε σαν σύγχρονοι άνθρωποι. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω.

Όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν, όπου αγωνιστήκαμε μαζί, καταφέραμε να κερδίσουμε επιπρόσθετα μέτρα, όπως να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους, να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσουν οι απολύσεις σε εργασιακούς χώρους, ακόμα και να γίνουν προσλήψεις.

Το σωματείο μας, πλάι με άλλα σωματεία, διεκδίκησε και πέτυχε όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και πάλεψαν. Κανείς να μην είναι μόνος του.

Το μήνυμα της συναδέλφου:

Βοηθήστε μας

Εισερχόμενα

‘‘Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αυτό με τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές ανοιχτά θα συνεχιστεί πολύ; Ένα ολόκληρο χρόνο τρέχουμε για τον κορονοϊό. Με καμία ασφάλεια με σχεδόν κανένα μέτρο ασφαλείας.

Δουλεύουμε χωρίς ρεπό επειδή μια έρευνα έδειξε ότι όταν ο υπάλληλος δουλεύει 6 ώρες καθημερινά είναι πιο αποδοτικός.

Ψέματα όλοι οι συνάδελφοι σερνόμαστε, αρρώστησα με τρομερό πρόβλημα και αρνήθηκα να πάρω αναρρωτική επειδή ήξερα ότι θα με απολύσουν. Πηγαίνω στη δουλειά σέρνοντας τα πόδια μου επειδή έχω παιδί. Τώρα εδώ και δύο μήνες με τις Κυριακές ανοιχτά είμαστε όλοι ζωντανοί νεκροί. Έλεος πια βοήθεια από πουθενά.

Ρεπό. Ρεπό δεν γίνεται να απαιτήσουμε; Αλλά σίγουρα τους καλύπτει ο νόμος ..σίγουρα.

Στον επόπτη εργασίας δεν μπορούμε να πάμε ούτε καν λόγος. Πήγε συνάδελφος και δεν του έδωσε σημασία ο επόπτης εργασίας, οπότε βοήθεια από πουθενά. Δεν περιμένω ούτε βοήθεια ούτε να βγάλω άκρη . .αλλά ήθελα να πω το πόνο μου. Τον πόνο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ .

Οι νόμοι υπάρχουν μόνο για τους οικονομικά δυνατούς .’’

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004

τηλ. 6977370597 email: somatioalexpolis@gmail.com

facebook: Σωματείο Εμπ/λων Ιδιωτικών Υπ/λων Αλεξ/πολης «Η Ενότητα»

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio