ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ||Για το θάνατο εργαζομένου και την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 σε Super Market της Φθιώτιδας το τελευταίο διάστημα

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μας συναδέλφου από την περιοχή της Μαλεσίνας που έχασε τη μάχη με τη νόσο covid. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο σύνολο σχεδόν των σούπερ μάρκετ της περιοχής μας. Αυτός ο θάνατος του συναδέλφου και όλα τα κρούσματα που υπάρχουν στα καταστήματα επιβεβαιώνουν ότι οι μαζικοί χώροι εργασίας και ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Αν δεν παρθούν έστω και τώρα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και άλλοι συνάδελφοι μας να χάσουν την ζωή τους.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να καταγγείλουμε την απαράδεκτη τακτική που συνεχίζουν και ακολουθούν όλα τα σουπερ μάρκετ. Μια τακτική επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή μας. Μια τακτική που βλέπει σαν κόστος τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας, αφού ουσιαστικά δεν παίρνεται κανένα ολοκληρωμένο μέτρο προστασίας, τόσο για εμάς που εργαζόμαστε, όσο και για τον κόσμο που μπαίνει σε αυτά για να ψωνίσει.

Την ίδια ώρα που φορτώνουν τις τσέπες τους με εκατομμύρια ευρώ και βγαίνουν και καμαρώνουν για την αύξηση της κερδοφορίας τους μέσα σε αυτή τη περίοδο, εμάς μας φορτώνουν τις πλάτες με ακόμα μεγαλύτερα βάρη και μας κουνάνε το δάχτυλο μαζί με την κυβέρνηση μιλώντας για την ατομική ευθύνη σε ότι έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας.

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού και τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα. Σε κανένα κατάστημα δεν γίνονται τακτικές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, σε πολλά καταστήματα ιδιαίτερα στην επαρχία δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και σε άλλα πόστα. Πουθενά δεν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ας μπαίνουν μέσα εκατοντάδες άνθρωποι. Σε πολλά καταστήματα δεν υπάρχει στην είσοδο, ούτε ο αριθμός των ατόμων που προβλέπεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, ούτε και άνθρωπος στην είσοδο για την καταμέτρηση τους. Πέρα από όλα τα άλλα που έχουμε να κάνουμε, φόρτωμα, ταμείο, εξυπηρέτηση πελατών, καθαριότητα, μας πετάνε το μπαλάκι ότι είναι δικιά μας ευθύνη και το κομμάτι των απολυμάνσεων.

Αυτή η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες κρούσματα στο κλάδο σε όλη τη χώρα, δεκάδες στο νομό μας. Με αποκορύφωμα το θάνατο συναδέλφου μας στην περιοχή της Μαλεσίνας. Δεν είναι ο πρώτος θάνατος συνάδελφοι, άλλος ένας από την περιοχή του Πειραιά έχει χάσει τη ζωή του.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Σήμερα, εμφανίστηκε και άλλο κρούσμα συναδέλφου σε κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Αταλάντη. Η εργοδοσία έχει κάνει καραμέλα την πρόταση «έχω μιλήσει με τον ΕΟΔΥ και τηρώ όλα τα πρωτόκολλα», δεν έκλεισε το κατάστημα άμεσα για απολύμανση για να μην χάσει τα κέρδη της, δεν βγάζει σε προληπτική καραντίνα τους συναδέλφους που είχαν βάρδια μαζί το κρούσμα, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν επαφή συνεχόμενη για ένα τέταρτο, άρα δεν γίνεται να κολλήσουν!!!!

Δε διστάζουν να θυσιάσουν τους εργαζόμενους για να πετύχουν το στόχο τους στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τα άλλα σουπερμάρκετ. Για αυτούς είμαστε αναλώσιμοι. Από την άλλη βγαίνουν και κάνουν διαφημίσεις ότι στηρίζουν τους εργαζόμενους τους με μπόνους σαν επιβράβευση για την προσπάθεια τους.
Ψίχουλα μπροστά στην σωματική και ψυχική κούραση που περάσαμε και ακόμα περνάμε, μπροστά στην αγωνία και το φόβο που έχουμε να μην κολλήσουμε και να μην πάμε τον ιό στην οικογένεια μας. Ψίχουλα μπροστά στη ζημιά που έχει πάθει ο οργανισμός μας από την κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στα μαγαζιά που εργαζόμαστε. Στάχτη στα μάτια ώστε να μην συζητάμε για την κατάσταση που βιώνουμε.

Εδώ και τώρα συνάδελφοι πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή τη κατάσταση. Να οργανώσουμε τη πάλη μας ώστε να προστατέψουμε τις ζωές μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα εις βάρος μας.

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας. Ενημερώνουμε για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Δημιουργούμε σωματειακές επιτροπές στα καταστήματα. Κανένας δεν είναι μόνος σε αυτή τη θύελλα. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος.

Ακόμα και σήμερα μπορούμε να έχουμε μικρές κατακτήσεις, όταν συλλογικά αγωνιζόμαστε. Υπάρχει τρόπος. Σε μια σειρά από χώρους που παρεμβήκαμε έγκαιρα, πήραν κάποια μέτρα από την έναρξη της καραντίνας όπως προστατευτικά τζάμια, αντισηπτικά, γάντια, παρά τη αρχική άρνηση της εργοδοσίας με το επιχείρημα ότι είναι μεγάλο το κόστος!!! Πιέσαμε να γίνουν απολυμάνσεις και μοριακά τεστ εκεί που εμφανίστηκαν κρούσματα, να γίνουν και επαναληπτικά τεστ για τους συναδέλφους μας.

Εδώ και τώρα συνάδελφοι να διεκδικήσουμε:

• Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών
• Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών.
• Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.
• Απολυμάνσεις από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων.
• Nα μην επιφορτίζεται το προσωπικό και με τον έλεγχο της ροής του κοινού μέσα στα καταστήματα
• Να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Δεν θα χαρίσουμε την κανονική μας άδεια στην εργοδοσία.
• Μαζικές προσλήψεις στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας την περιοχής μας.
• Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καταστήματα με μαζικές προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio