Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας|| 1 ΜΑΗ 2021: Η κατάργηση του 8ωρου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αιτία πολέμου!

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ!

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

 

6 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10:00πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 9:15πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

 

Η κατάργηση του 8ωρου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αιτία πολέμου!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

          135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη απεργία στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ολική επαναφορά στον 19ο αιώνα, με το νομοσχέδιο που φέρνει για 10ωρη απλήρωτη δουλειά! Αν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα μαζεύουμε ελιές από τα χωράφια, όπως γελοιωδέστατα ισχυρίστηκε ο υπουργός Χατζηδάκης, αλλά τα κομμάτια μας από τους χώρους δουλείας! 

Συγκεκριμένα, στο νέο νόμο προβλέπεται:

 

  • Kατάργηση του 8ωρου και η καθιέρωση του 10ωρου, χωρίς μάλιστα πληρωμή για τις δύο επιπλέον ώρες.
  • Απελευθερώση του όγκου των υπερωριώναπλήρωτων και χωρίς καμία προσαύξηση. 
  • Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριό του θα είναι σπαστό ή ενιαίοτο σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο όποτε ο εργοδότης θα το αποφασίζει.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας που γίνεται υποχρεωτική και βάζει τον εργαζόμενο σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
  • Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενίκευση των ατομικών συμβάσεων.
  • Κατάργηση  της αργίας της Κυριακής

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 8ωρου, καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας! Φυσικά, γελάει και ο Σούπερμαν στην τούρτα του Χατζηδάκη ότι τα παραπάνω θα γίνονται ύστερα από ατομική, “ελεύθερη” διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, πάντα με τη “σύμφωνη γνώμη” του τελευταίου, όπως προκλητικά λένε τα κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και με το νέο συνδικαλιστικό νόμο επιχειρείται η επιβολή  “σιγής νεκροταφείου” στους εργασιακούς χώρους. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που πατάει σε προηγούμενα σχετικά νομοθετήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται, δυνατότητα παρέμβασης της εργοδοσίας με ηλεκτρονικές ψηφοφορίεςπου χτυπά ουσιαστικά τη ζωντανή συλλογική συζήτηση, οργάνωση και δράση. Ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης, καθώς θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη η περιφρούρηση των απεργιών, η ενημέρωση των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Επίσης, διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και προσπαθεί να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία. Τέλος, προβλέπει αποζημίωση στον εργοδότη εάν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το 90% των απεργιών κρίνονται ως τέτοιες!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

          Ένας χρόνος πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, στη λογική του κέρδους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ιδιωτικά διαγνωστικά μετράνε εκατομμύρια ευρώ κέρδη! Τα κέρδη τους είναι οι νεκροί μας!

          Αξίζουμε μια ζωή που η δουλεία μας θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας μια χούφτα παράσιτα.

          Η υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στη ζωή και τη δουλειά βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στην οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο μας!

Η 1η Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα, μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

6 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10:00πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 9:15πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio