ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ|| ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1η Μάη – Εργατική Πρωτομαγιά
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη, 10:30πμ κεντρική πλατεία

Η κυβέρνηση των “αρίστων” της ΝΔ με την καθοδήγηση του ΣΕΒ και της Ε.Ε. επέλεξε να φέρει πάλι στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για την περαιτέρω εξαθλίωση του εργασιακού μας βίου. Ένα νομοσχέδιο που αποσυνδέει την εργασία από την αμοιβή και την συνδέει με άυλα, με αντίστοιχη αόριστη μείωση χρόνου εργασίας εντός εξαμήνου. Αυτό όταν η εντατικοποίηση εν μέσω πανδημίας αυξήθηκε εκθετικά. Η ανάγκη ανάπαυσης είναι καθημερινή όχι εξαμηνιαία και η συσσώρευση κόπωσης αντικειμενικά οδηγεί σε αύξηση των ατυχημάτων. Το ωράριο εργασίας δεν είναι διευθυντικό δικαίωμα όπως επιθυμεί και προσπαθεί να επιβάλει η μεγαλοεργοδοσία.

Το 2020 το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων είχε αύξηση τζίρου 9,7%(+1 δις ευρώ) . Η εργοδοσία κράτησε όλα τα κέρδη και μοίρασε διατακτικές για να διαφημίσει το “κοινωνικό” της πρόσωπο. Οι εργαζόμενοι κρατήσαμε την εντατικοποίηση, τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να νοσήσουν με covid-19 και να θρηνήσουμε νεκρούς (Σκλαβενίτης, Praktiker). Αντί για πλήρες ωράριο(8ώρο) υποκύπτουμε σε 4ώρα και 6ώρα.

Ακόμη και την στιγμή που ο σεισμός έπληξε την περιοχή μας, σε κατάστημα Σ/Μ Γαλαξίας η εργοδοσία απαιτούσε από τους εργαζόμενους να μπούνε σε κτήριο με πεσμένη οροφή για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Η υποκρισία και η απληστία τους δεν έχει όρια. Σε αντίθεση με το δημόσιο χαμογελαστό “προσωπείο” που προπαγανδίζουν, το πραγματικό τους πρόσωπο είναι απάνθρωπο.

Το Πλαίσιο ανακοίνωσε για το 2020 αύξηση πωλήσεων 11,88% και αύξηση καθαρής κερδοφορίας 59,7%. Ο όμιλος Jumbo είχε καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 138,67 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος «ΟΤΕ» ανακοίνωσε EBITDA(AL) 1.223,6 εκατ. ευρώ και η «WIND» 135,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα στον ΟΤΕ το 2020 έως και τις αρχές του 2021, “αποχώρησαν” περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι αποφέροντας “εξοικονόμηση” σε επίπεδο έτους της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Inditex(zara, bershka,pull&bear, Stradivarius κλπ) είχε EBITDA 4,6 δις ευρώ και καθαρά έσοδα 1,1 δις ευρώ παγκόσμια.

Η καπιταλιστική εξουσία που δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία –άλλα αγόρασε 1.453 οχήματα στην αστυνομία- , που δεν βρίσκει γιατρούς για να προσλάβει, που ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ότι μπορούσε στον τομέα της Δημόσιας Υγείας –μειώνοντας τον προϋπολογισμό του 2021 κατά 572 εκατ. ευρώ-, που αύξησε την τιμή ενοικίασης κρεβατιών ιδιωτικών ΜΕΘ από 800€ σε 1600€, που ξελασπώνει ιδιωτικές κλινικές με χρυσοφόρες “επιτάξεις” και με μετακινήσεις γιατρών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές για κάλυψη κενών θέσεων, με 112 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ την 8η Απρίλη, το 2020 επέλεξε την μείωση του μόνιμου προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας κατά 1.680 άτομα και ταυτόχρονα αύξησε το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με 4.548 άτομα.
Δηλαδή προγραμματίζει την επόμενη μέρα μετά το τέλος της πανδημίας και της κατάστασης που θα έρθει (κλείσιμο καταστημάτων, αύξηση ανεργίας, πλειστηριασμοί) συνεχίζοντας την άγρια καταστολή ως πανάκεια σε κάθε πρόβλημα. Προετοιμάζει καθημερινά τον κοινωνικό αυτοματισμό με τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ να τσουβαλιάζουν, διαβάλουν, κατηγορούν για δήθεν διασπορά covid-19 τις συγκροτημένες και με λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων και φορέων. Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ (Harvard Μedical School) έδειξε ελάχιστη διασπορά του ιού (<2,5%) στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις με αφορμή την δολοφονία του Floyd από αστυνομικούς. Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση αποκρύπτει τις συνθήκες και την μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας και κατηγορεί πολίτες, εργαζόμενους για μη τήρηση των αλλοπρόσαλλων “μέτρων” που ανακοινώνει. Ανάγει τα πάντα σε ατομική ευθύνη και πλέον κάθε μαθητής, κάθε εργαζόμενος αποκτά ιατρική ιδιότητα κάνοντας αυτοδιάγνωση με self-test. Η ξετσιπωσιά δεν έχει όρια.

Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν το επίδομα των 534€ (χρήματα των φόρων μας δηλαδή) κατηγορούνται ότι τεμπελιάζουν όταν οι καπιταλιστές έχουν μπουκώσει με δισεκατομμύρια ευρώ “ενισχύσεων” τα οποία θα κληθούμε πάλι εμείς οι εργαζόμενοι να ξεπληρώσουμε (πχ. 120εκατ. ευρώ στην AEGEAN, ξαναχάρισμα στους ιδιώτες η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, 5.119 εταιρίες & 3.281 φυσικά πρόσωπα χρωστάνε στην εφορία 86,6 δις ευρώ και όλοι οι άλλοι 21,5 δις).
Ανακοινώνουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και αναμένοντας τα χειρότερα βλογάνε τα γένια τους, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί στο τελευταίο διάγγελμα τους ασθενείς στις ΜΕΘ ότι δεν έκαναν το εμβόλιο για τον covid-19 και βαφτίζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα άριστο.
Έως πότε θα τους ανεχόμαστε ;

Τίποτα δεν μας χαρίζετε. Τα δικαιώματα κατακτήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές εργαζομένων με συνεχείς αγώνες. Είναι ευθύνη μας να αγωνιστούμε, να συγκρουστούμε με την μεγαλοεργοδοσία και το αστικό κράτος, να συνεχίσουμε διεκδικώντας την ζωή που μας αξίζει και μπορούμε να έχουμε το 2021.

Τιμούμε την απεργία της 1ης Μάη, 135 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο, 101 χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτηση του 8ώρου την Ελλάδα με μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια εξαθλίωσης της ζωή μας. Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας.

Συμμετέχουμε στη συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 6 Μάη, ώρα 10:30 στην κεντρική πλατεία.

Απαιτούμε :
• Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα.

Διεκδικούμε :
• Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους με κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας, όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας
• Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
• Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
• Άμεση επίταξη των Ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς καμία αποζημίωση και άλλου είδους προνόμια.
• Αύξηση και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio