ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Κάλεσμα σε σύσκεψη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ
Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα , τους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων μαζικών οργανώσεων του Νομού σε κοινή δράση και αγώνα για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα, για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη.
Δε δεχόμαστε τον 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:


• να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία
• να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες
• να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων
• το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη
• τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες


Δεν πάει άλλο!


Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!


Ο νόμος επιβάλει:


• την κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλει την ατομική σύμβαση ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, επιβάλει την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
• Απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
• τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
• την μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο stand by, ενώ παρά τις “διακηρύξεις” τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης
• την δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση


Επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Στόχος είναι να μπορούν ανεμπόδιστα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και τους κράτους να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες, να διώκονται οι απεργοί.


Στο στόχαστρο η υγεία…


Ταυτόχρονα, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, από την αρχή της πανδημίας, την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, τη μετατροπή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σε νοσοκομείο μιας νόσου, τις τεράστιες ελλείψεις και την υπολειτουργία στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας , τη μη ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες μας. Η «ατομική ευθύνη» φορτώνει στις πλάτες μας όλες τις ανεπάρκειες. Ο εμβολιασμός, κι αυτός ατομική ευθύνη, γίνεται όπλο στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοτών, εκβιασμού και απολύσεων, αντί να αποτελεί υποχρέωση του κράτους η έγκαιρη, καθολική προστασία του πληθυσμού, με κατάλληλη ενημέρωση.


…και η εκπαίδευση


Η κυβέρνηση αντί πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναπλήρωση των μαθησιακών κενών που άφησε η περίοδος της τηλεκπαίδευσης ,αντί να καλύψει τα πολλά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων. Η επιλογή αυτή αποτελεί συνέχεια και εφαρμογή όλων των μέχρι σήμερα αντιεκπαιδευτικών νόμων, και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που σκοπό έχουν να φτιάξουν ένα σχολείο που οι μαθητές και οι καθηγητές θεωρούνται κόστος.


Βαρύς χειμώνας


Η λαϊκή οικογένεια, αν και βλέπει να περνούν δίπλα από τα σπίτια της ενεργειακοί αγωγοί και να κατασκευάζονται πάρκα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καύσιμων για να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες όπως για θέρμανση και μετακινήσεις. Αυξήσεις που συντελούν στην εκτίναξη της ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
Από τη μια δίνονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους για πράσινη ανάπτυξη και νατοϊκούς εξοπλισμούς ενώ για τις ανάγκες του λαού λεφτά δεν υπάρχουν!


Επικίνδυνοι σχεδιασμοί


Μόλις πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία, προβλέπει την εγκατάσταση μόνιμης στρατιωτικής αμερικανικής δύναμης σε τμήμα του στρατοπέδου Γιαννούλη, προσθετικά στη χρήση του λιμανιού και άλλων βασικών υποδομών. Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς γίνεται προς όφελος των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες. Όλη η πόλη και ο λαός της γίνονται στόχος αντιποίνων, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας που κάνουν λόγο για αντίμετρα.
Σήμερα είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ’ αυτή την πάλη θα ακυρώνει κάθε αντεργατικό νόμο. Το παράδειγμα των διανομέων της e-food μας γεμίζει αισιοδοξία.


Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:


• Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
• Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
• Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
• Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
• Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
• Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
• Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.
• Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
• Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία ,τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, στελεχωμένα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
• Να μην συγχωνευτεί κανένα σχολικό τμήμα! Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών.
• Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.
• Έργα με αντιπλημμυρικής προστασίας στις κατοικημένες και στις αγροτικές περιοχές. Έργα αντισεισμικής θωράκισης με προτεραιότητα σε σχολεία, νοσοκομεία. Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.
• Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μη μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ. Να μη γίνει βάση στο στρατόπεδο Γιαννούλη. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Να καταργηθεί η κατ’ όνομα “αμυντική συμφωνία” Ελλάδας – ΗΠΑ.

Αλεξανδρούπολη, 26.10.21

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6.30 Μ.Μ.
ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΒΡΟΥ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio