Ανακοίνωση του ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

την ΚΥΡΙΑΚΗ στις 11 π.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα νήμα, ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων, συνδέει τους αγώνες των εργατών του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 με τους αγώνες του σήμερα! Μια πορεία σκληρών ταξικών αγώνων που δείχνουν πως τίποτα ποτέ δεν μας χαρίστηκε, πως ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει μέσα από αγώνες και θυσίες της τάξης μας απέναντι στην τάξη των εκμεταλλευτών μας, απέναντι στην τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που παρασιτούν και πλουτίζουν σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας! Αγώνες που δείχνουν πως όσο ανίκητος κι αν μοιάζει πολλές φορές ο αντίπαλός μας, όσο κι αν οι συσχετισμοί είναι προσωρινά αρνητικοί για την τάξη μας, οι δύναμη του οργανωμένου αγώνα των εργατών μπορεί να τα σαρώσει όλα, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει εν μέσω ένας ακόμα ιμπεριαλιστικού πόλεμου στην γειτονιά μας, που για άλλη μια φορά “το μάρμαρο” πληρώνουν οι λαοί! Ο πόλεμος αυτό που ξεκίνησε με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δικτύων μεταφοράς ενέργειας και υποδομών, για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών του κάθε στρατοπέδου, οδήγησαν στο σημερινό αιματοκύλισμα του λαού της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Δυο λαών που για πάνω από 70 χρόνια ζούσαν ειρηνικά και προόδευαν στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσπαθούν να πείσουν το λαό μας να διαλέξει στρατόπεδο ληστή, εμφανίζοντας ως αθώες περιστερές το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οργανισμοί που έχουν εξίσου με την Ρωσία στα χέρια τους το αίμα του ουκρανικού και του ρώσικου λαού σε αυτήν τη διαμάχη! Μπλέκουν μάλιστα ολοένα και περισσότερο τον λαό μας στους ανταγωνισμούς των μεγάλων παιχτών, με σκοπό οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες να λάβουν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, όπως είχαν κάνει και παλαιότερα σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. βομβαρδισμούς-διαμελισμό Γιουγκοσλαβίας). Κυνικά ομολογούν ότι αν χρειαστεί (αν δηλαδή το απαιτήσουν τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους) ο λαός μας θα ματώσει στα πεδία των μαχών δίπλα στους “συμμάχους” τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ) αρκεί οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν τις μπίζνες τους!

Την ίδια ώρα ο λαός μας βιώνει μια πραγματικότητα-κόλαση με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απώλεια εισοδήματος, με βαριά φορολόγηση, με την ακρίβεια να σαρώνει όλες τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα φταίει ο πόλεμος, όπως παλαιότερα έλεγαν η πανδημία ή ακόμα παλαιότερα τα “golden boys” και ο “καζινοκαπιταλισμός”, γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η αθλιότητα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών τους, που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Των πολιτικών εμπορευματοποίησης που μετατρέπουν αγαθά σε πανάκριβα εμπορεύματα, που μπορεί να τα αποκτήσει μόνο όποιος έχει την δυνατότητα να τα αγοράσει, όπως η ενέργεια, η υγειά, η παιδεία κ.λπ. Των πολιτικών της πράσινης μετάβασης-πράσινων μπίζνες, της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστηρίου ρίπων κ.λπ. που έχουν εφαρμόσει όλα οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δις ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει για να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός καλούν τον λαό μας να βάλει για ακόμα μια φορά πλάτη, να σκύψει το κεφάλι, να συμβιβαστεί με την αθλιότητα. Λένε ανοιχτά ότι τώρα δεν είναι καιρός για διεκδικήσεις και για βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων, γιατί αυτό προστάζει η κερδοφορία των λίγων, των πολύ λίγων! Και όπου δεν “πίπτει λόγος”… “πίπτει ράβδος” με ενίσχυση της καταστολής και της κρατικής και εργοδοτικής βίας, με θεσμοθέτηση νέων νόμων και κατασταλτικών μηχανισμών, που στόχο έχουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για να περπατήσουν ανεμπόδιστα τα σχέδια των μεγαλοεργοδοτών!

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι αποκαλυπτικά αυτής της κατάστασης, είναι αποκαλυπτικά για το ποιος τελικά κερδίζει και ποιος χάνει στο πλαίσιο που ζούμε τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην κρίση!

Όλο αυτό το διάστημα, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη πολεμούν με λύσσα τους εργαζόμενους, τον λαό της χώρας μας για να αυξήσουν την κερδοφορία τους μια χούφτα παράσιτα, που τα πλούτη τους πολλαπλασιάζονται όσο αυξάνεται η δική μας δυστυχία! Δύο κόσμοι σε διαρκή σύγκρουση!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό. Ότι μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, να αγωνιστούμε για απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Μετατρέπουμε την αγανάκτηση σε οργανωμένο αγώνα μέσα από το Σωματείο μας, βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών! Παλεύουμε για τα δικαιώματα και την ζωή μας με νέους αγώνες βαδίζοντας στα χνάρια των αιματηρών αγώνων της τάξης μας μέχρι να πάψει κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΙΑΚΗ συγκέντρωση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΤΑΞΗ ΜΑΣ!

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio