Ανακοίνωση της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης για τη Γενική Συνέλευση και τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΕΚΘ

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης απευθύνεται σε όλους τους πωλητές, τους υπαλλήλους, τους αποθηκάριους πως ήρθε η στιγμή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ήρθε η στιγμή να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση της πάλης και του αγώνα σε κάθε επιχείρηση για το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα όλων των εργαζόμενων στο εμπόριο: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Σήμερα έχουμε μια νέα πραγματικότητα, την οποία την βιώνει στο πετσί του ο εμποροϋπάλληλος που λέγεται ΑΚΡΙΒΕΙΑ, στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια πραγματικότητα που δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια για το μέγιστο δυνατό κέρδος, μεταφέροντας έτσι όλες τις ανατιμήσεις-φωτιά, στον ελληνικό λαό.

Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μιας και έχει εξαφανιστεί ήδη από τις αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης και την ενέργεια. Εκεί που ο μισθός των εργαζόμενων έφτανε ως τις 20 του μήνα θα φτάνει ως τις 21. Άλλωστε ο πληθωρισμός εκτοξεύεται πάνω από το 10%, διατηρώντας έτσι εκρηκτική την κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι όμως κοροϊδία και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και όλων των αστικών κομμάτων, που την λύση την δίνουν μόνο σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, λες και θα “βάλουν στη θέση τους, τους εργοδότες” και θα ακολουθήσουν μια φιλεργατική πολιτική. Τους έχουν δοκιμάσει οι εργαζόμενοι και δυστυχώς πλήρωσαν αυτή την επιλογή με μνημόνια και δεκάδες αντεργατικούς νόμους.

Αυτό όμως που δεν δοκίμασαν είναι η δική τους δύναμη: Δηλαδή να αναλάβουν οι ίδιοι μέσα από τα σωματεία την υπόθεση υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, του μισθού τους, των σύγχρονων αναγκών τους.

Ήδη στον κλάδο μας στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν χώροι δουλειάς όπως τα PRAKTIKER και τα LIDL που οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για την υπογραφή σύμβασης με αυξήσεις, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις σε ακόμα περισσότερους χώρους να δυναμώσει ο αγώνας για αυξήσεις όπως τα NOTOS και ο Σκλαβενίτης.

Είναι ανάγκη όμως να δυναμώσει και να γενικευτεί σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς αυτή η προσπάθεια. Είναι ανάγκη γιατί για άλλη μια φορά η μεγάλη εργοδοσία στον κλάδο του εμπορίου έχει σκάσει στα κέρδη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα μεγάλα σουπερμάρκετ, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα που αξιοποιούν και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ οι εργαζόμενοι όλο περισσότερο στερούνται τις προϋποθέσεις για να ζήσουν καλύτερα.

Να δυναμώσει παράλληλα η στήριξη και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων, σε φαινόμενα διακοπών ρεύματος, σε πρόβλημα ακόμα και σίτισης και πλειστηριασμών από τράπεζες. Είναι βασικό όπλο στην φαρέτρα των εργαζόμενων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

έχουμε πείρα: Έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πανελλαδική μέρα δράσης στα σουπερμάρκετ και οι πρωτοβουλίες του σωματείου για να αναδειχθούν τα ελλειπή μέτρα προστασίας μέσα στην πανδημία. Κάτω από την πίεση του σωματείου και τις καταγγελίες, αναγκάστηκε η εργοδοσία σε Σκλαβενίτη, ΑΒ, Μασούτη, LIDL να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων.

Στα Praktiker το επιχειρησιακό σωματείο μετά από μεγάλο αγώνα πέτυχε και με τη βούλα των δικαστηρίων την επαναπρόσληψη συναδέλφων που απολύθηκαν εκδικητικά.

Στα NOTOS με καθολική συμμετοχή οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα τους στην Κυριακάτικη αργία.

Αναφέρουμε επίσης στην ανακοίνωση αυτή, για να γίνει γνωστό σε όλους τους εμποροϋπάλληλους: οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά νίκησαν. Υπέγραψαν με το μεγαθήριο της COSCO αυξήσεις στους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι οικοδόμοι νίκησαν. Υπέγραψαν κλαδική σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις μετά από 13 χρόνια. Έρχονται να προστεθούν στα παραδείγματα της E-Food και άλλων χώρων δουλειάς, που όμως έχουν κοινό παρανομαστή: Τα κατάφεραν με τα σωματεία τους!

Σειρά έχει ο δικός μας κλάδος! Προϋπόθεση για αυτό είναι η συμμετοχή των εργαζόμενων στις ζωντανές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Να πουν όλοι οι εργαζόμενοι τη γνώμη τους, να καταθέσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους και γενικότερα στη ζωή τους, ώστε να διαμορφώσουν καλύτερους όρους που θα δουλεύουν από εδώ και στο εξής. Είναι ώριμες οι συνθήκες για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εμποροϋπάλληλους με αυξήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού. Σύμβαση που πολλοί συνάδελφοι την αποκαλούμε και “παλιά σύμβαση”, στην πραγματικότητα είναι η σύμβαση που μας καλύπτει όλους απέναντι στην εργοδοσία, γιατί η διαπραγμάτευση είναι συλλογική και δεν πηγαίνει ο καθένας μόνος του με ατομική σύμβαση.

Να ορίσουν η εργαζόμενοι την δική τους ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός τόσο και ο μισθός.

Κόντρα στις δυνάμεις του συμβιβασμού και του “κοινωνικού διαλόγου” μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που σαν κριτήριο έχουν τη λογική του “να πάει καλά η επιχείρηση για να έχουμε δουλειά και μισθό”. Χόρτασαν οι εργοδότες και πεινούν οι εργαζόμενοι πάνω σε αυτή την άποψη.

Είναι ανάγκη δηλαδή να χτίσουμε ένα δυνατό, μαζικό κίνημα, που όχι μόνο θα αναχαιτίζει την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αλλά θα οργανώνει τους αγώνες για διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18-19 Ιούνη η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, για να συζητήσουν πλατιά οι εργαζόμενοι, να μεταφέρουν την πείρα τους από τους δικούς τους αγώνες και να χαράξουν την δική τους γραμμή στο κίνημα, ενάντια στον συμβιβασμό και την ανάθεση, για νέους ελπιδοφόρους αγώνες που φέρνουν αποτέλεσμα.

Διεκδικούμε:

Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό

Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.

Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio