Δελτίο τύπου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

17η Νοέμβρη 2022 – Κεντρική πλατεία, ώρα 18:00

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Τα συνθήματα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ αι ΗΠΑ, ΕΞΩ το ΝΑΤΟ είναι πάλι επίκαιρα. Στο Πολυτεχνείο, το 1973, φοιτητές και λαός αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον. Διεκδίκησαν μια κοινωνία ελεύθερη, με δικαιώματα. Έγιναν σύμβολο των αγώνων εναντίων των τυράννων.

Σήμερα, 49 χρόνια μετά, νέοι τύραννοι μας στερούν ακόμη και το ψωμί. Οι πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών οδήγησαν στην εκτίναξη της ακρίβειας. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας κατακρημνίστηκε ενώ τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πολλαπλασιάστηκαν.

Η παιδεία έχει παραδοθεί στους ιδιώτες. Σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης κυριαρχούν οι «χορηγοί». Στο Α.Π.Θ κλείδωσαν καθηγητές και φοιτητές εκτός των αιθουσών γιατί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που παρακολουθούν δεν έχει δίδακτρα. Τα πανεπιστήμια από χώροι γνώσης έγιναν χώροι αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αντί για σπουδαστές έχουν ΜΑΤ. Η υποχρηματοδότηση οδηγεί στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση. Η δωρεάν δημόσια παιδεία δόθηκε βορά στους επιχειρηματίες που φροντίζουν το ατομικό τους συμφέρον και κέρδος.

Ελευθερία υπάρχει μόνο στην διακίνηση κεφαλαίων(χρήμα). Αυτό έχουν νομοθετήσει Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις. Αντίθετα για εμάς τους εργαζόμενους έχουν νομοθετήσει τις αλυσίδες για να μας κρατήσουν μισθωτούς σκλάβους. Περιόρισαν το δικαίωμα της απεργίας, της διαμαρτυρίας, της συμμετοχής στα εργατικά σωματεία. Η ελευθερία για τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές. τον λαό έγινε λέξη προς διεκδίκηση.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ σπέρνουν πάλι καταστροφή και θάνατο. Για τα κέρδη μίας χούφτας επιχειρηματιών, Ρώσων, Αμερικανών, Ευρωπαίων ο λαός της Ουκρανίας υποφέρει. Αποφάσισαν να ξαναμοιράσουν την γη, τις «αγορές» με πόλεμο. Αυτόν τον πόλεμο όπως και κάθε προηγούμενο τον πληρώνουν με αίμα οι εργάτες, οι λαοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μας επέβαλαν να πληρώσουμε τον δικό τους πόλεμο, κλέβοντας τον κόπο μας και μετατρέποντας τον σε όπλα για να συνεχιστεί η σφαγή και ο όλεθρος.

Η επέτειος της 17ης Νοέμβρη συμβολίζει την αντίσταση, τον αγώνα των καταπιεσμένων, των εκμεταλλευόμενων, ενάντια στην καταπίεση της εξουσίας.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Διανύουμε τη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα, και η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται, κυριαρχεί η εξαθλίωση του λαού. Στους χώρους εργασίας κυριαρχεί η βία, που άλλοτε είναι «σιωπηλή», ο φόβος που προπαγανδίζεται από τα ΜΜΕ και άλλοτε εκβιαστική που οδηγεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με άθλιους όρους εργασίας υπό την απειλή απόλυσης.

Ο οργανωμένος αγώνας, η συμμετοχή στα σωματεία, στις δράσεις τους είναι απάντηση σε αυτή την κατάσταση και μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση της εταιρίας Praktiker Hellas όπου τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει μπαράζ απολύσεων αρχίζοντας από τους πρωτοπόρους, θέλοντας να φοβίσουν και να «συνετίσουν» όποιον σηκώνει το κεφάλι, όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί. Η πορεία των πραγμάτων όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα καθώς τόσο ο συνάδελφος συνδικαλιστής από την Πάτρα, όσο και ο συνάδελφος Γραμματέας του παραστήματος στη Λάρισα, δικαιώθηκαν δικαστικά. Οι απολύσεις τους ακυρώθηκαν και καλούνται να γυρίσουν στην εργασία τους με το κεφάλι ψηλά αφού ο αγώνας που έδωσαν δεν ήταν ατομικός άλλα συλλογικός, παράδειγμα για όποιον παλεύει μέχρι τέλους διεκδικώντας το δίκιο του και δεν απογοητεύεται ούτε υποχωρεί στις απειλές και μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Το Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio