Κοινό ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕΑ- ΟΒΣΑ – ΟΓΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, οι φορείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα παίρνουμε την πρωτοβουλία σε συνέχεια του κοινού μας βηματισμού όλα αυτά τα χρόνια και σας καλούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας.

Η  άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ΄ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μας έχει όλους εξοργίσει. Μετά από αλλεπάλληλες, αποφάσεις και μεταθέσεις, εγκλωβίζοντας χιλιάδες  εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους όλες τις Κυριακές του Νοέμβρη, κατέληξε στη τελευταία Κυριακή του μήνα. Αυτή “κουμπώνει” ταμάμ με την Black Friday 25 Νοέμβρη, Cyber Monday 28 Νοέμβρη και στη συνέχεια  το εορταστικό ωράριο εξασφαλίζοντας πελατεία και τζίρο στην μεγαλοεργοδοσία.

ΔΕΝ ΘΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ  ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ  ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.

Μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των ομίλων δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σ΄ ένα κλάδο που εργάζονται σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες δουλεύουμε με εξουθενωτικά ωράρια και πλέον δεν έχουμε ούτε μια Κυριακή για να δούμε τα παιδιά μας. Ήδη για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες το λιώσιμο, δεν παίρνουν ανάσα, η ένταση στην εργασία χτυπάει κόκκινο, το διάλειμμα, το ρεπό και η τήρηση του ωραρίου έχουν πάει περίπατο. Παράλληλα χιλιάδες μικρέμποροι είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, πνιγμένοι στα χρέη και αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και λογαριασμούς ρεύματος που μπορούν να πληρώσουν.

Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στο λαιμό όλων μας. Από καμιά λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες.  Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημα μας   εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία παρέκκλιση υπηρέτησαν όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Με δεκάδες νόμους έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο, οι περιφέρειες με μια τους απόφαση να το παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα με τις ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ.

Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιές Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις.

Η λύση για εμάς βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν. Η πρόσφατη μαζική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη μας γεμίζει όλους δύναμη και αισιοδοξία για να κάνουμε ένα πιο αποφασιστικός οστικό βήμα, να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο για να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους μικρέμπορους. Η κατάργηση της έχει ήδη προχωρήσει και σε μια σειρά άλλους κλάδους. Για αυτό είναι ανάγκη να εκφραστεί από κάθε εργαζόμενο και εργατικό σωματείο η εναντίωση στο τσάκισμα της Κυριακής αργίας. Με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων μαζί με συλλόγους και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συλλόγους γυναικών σε κάθε περιοχή να πάρουμε πρωτοβουλίες, να οργανώσουμε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

Ø Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Ø Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Ø Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Ø Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ :

l ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΕΑ)

l ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)

l ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΓΕ)

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio