ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Α.Σ.

Σήμερα έγινε η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των εργοδοτών.

Η μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο αξιώνει μειώσεις μισθών 15% (να πάει δηλαδή ο βασικός μισθός στα 815 ευρώ του 2008, από τα 918 ευρώ που είναι σήμερα) σε μια περίοδο που έχουν σακατευτεί ήδη οι μισθοί χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που είναι σε ισχύ λήγει το 2013.

Βασικός στόχος των εργοδοτών και της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ είναι τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την εθνική συμφωνία πλαίσιο, συστατικό μέρος της οποίας θα είναι η κλαδική του εμπορίου, έχουν στόχο την υποταγή των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου, καθώς αποδέχονται και προωθούν μαζί με τους μεγαλέμπορους συμφωνία με βάση τις αξιώσεις τους.

  • Στόχος τους είναι, μέσα από μια νέα Εθνική Κλαδική Συμφωνία που θα εφαρμοστεί από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, να επαναθεμελιώσουν το εργατικό δίκαιο και ναεπαναπροσδιορίσουνε τους μισθούς των εργαζόμενων σε <<βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα>>.
  • Επιβεβαιώνεται επίσης η λογική του συμβιβασμού και της υποταγής που χρόνια τώρα καλλιεργούν η ΠΑΣΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι πανέτοιμες να ζυμώσουν μέσα στους τόπους δουλειάς το επιχείρημα ότι:
  • Κομβικό σημείο για την οποιαδήποτε συμφωνία (και με δεδομένη την κατάργηση του θεσμού κήρυξης των ΣΣΕ ως υποχρεωτικά εφαρμοστέων) αποτελεί η διασφάλιση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς ότι η Συλλογική Σύμβαση θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις – μέλη τους και θα καλύψει το σύνολο των εργαζομένων στο Εμπόριο.
    • Λένε επί της ουσίας στους εργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρέπει να νοιάζονται για το περιεχόμενο της Σύμβασης, ότι αν μία Σύμβαση «κατοχυρώνει» μισθούς – ψίχουλα, αλλά ότι αυτή θα τηρείται από τους εργοδότες και για αυτό το λόγο πρέπει να κοιμούνται και ήσυχοι.
    • Το έναυσμα για «επαναπροσδιορισμό» των μισθών και «επαναθεμελίωση» των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ή δεν είναι «δώρο» στην «ενίσχυση» της επιχειρηματικότητας;

Την τακτική των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούν προκειμένου οι εργαζόμενοι να δεχτούν να φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης εξήγησε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στον κλάδο Θ. Βασιλόπουλος- γραμματέας της ΟΙΥΕ- ότι σήμερα είναι ανάγκη να «παγώσουν» οι μισθοί, με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αν οι εργαζόμενοι δεχτούν πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους θα γλιτώσουν από την ένταση της επίθεσης.

Ζητάνε πάγωμα μισθών, στην ουσία ζητούν μείωση, αφού η ακρίβεια, τα χαράτσια, έχουν ήδη λεηλατήσει το εργατικό εισόδημα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τους εργαζόμενους στη γωνία η συνδικαλιστική πλειοψηφία υπέγραφε «ρεαλιστικές» συμβάσεις, προς εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της υπεράσπισης της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην συνάντηση με τους εργοδότες επέμειναν στην πρόταση και το πλαίσιο που έχει καθορίσει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών δηλαδή :

Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

¨       Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

¨       Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

¨       Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.

¨       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

¨       Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

¨       Ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και στα μεροκάματα, κάλυψη των απωλειών,   Μονοετής Σ.Σ.Ε.

 Απέναντι στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας και στην <<ρεαλιστική πρόταση >> της ΟΙΥΕ, εμείς απαντάμε με ένταση της οργάνωσης των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, με μαζικοποίηση των σωματείων και αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της.

Όλοι στην 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας το ΣΑΒΒΑΤΟ 26/5/2012 από το ξεκίνημα της βάρδιας.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

     ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

                                                                     Δ.Α.Σ. – Ο.Ι.Υ.Ε.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio