ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΥΕ

Προς

Πρόεδρο- Γεν. Γραμματέα,

Εκτελεστική επιτροπή – Δ.Σ. Ο.Ι.Υ.Ε.

Συνάδελφοι

 Με την επιστολή μας σας καλούμε να συνεδριάσουν άμεσα η εκτελεστική επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο για 3 βασικά ζητήματα.

1. Οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια σχεδιάζουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία.

Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Την μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο της Αθήνας.

Θέλουν να μονοπωλήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

2. Η εργοδότες απαιτούν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να καθορίζεται με νόμο το κατώτερο μεροκάματο και ο κατώτερος μισθός ανάλογα με τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Θέλουν να καταργήσουν της κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να τις αντικαταστήσουν με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι στο κλάδο να χάσουν κάθε προστασία που επέβαλε η κλαδική Σύμβαση, να είναι έρμαια στις διαθέσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα απαλλαγούν από την δράση των σωματείων και θα μπορούν να διαπραγματεύονται απευθείας με τον εργαζόμενο, βάζοντας ως όριο το κατώτερο μεροκάματο που νομοθετικά θα ορίζει η κυβέρνηση.

Χτυπώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις, χτυπούν τη συλλογική διαπραγμάτευση, θέλουν να βάλουν φρένο στη διεκδίκηση, στους αγώνες για καλύτερους μισθούς, για την καλυτέρευση των όρων ζωής μας.

3. Απανωτά είναι τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια με περικοπές των συντάξεων, μείωση και κατάργηση παροχών που δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Αντίθετα, η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει επικίνδυνα για τους ασφαλισμένους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτή θα είναι η ανάπτυξη για την οποία σηκώνουν κουρνιαχτό. Με κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και κατεστραμμένα τα εργατικά δικαιώματα.

 

Για όλα τα παραπάνω Aπαιτούμε την άμεση σύγκλιση της εκτελεστικής επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ι.Υ.Ε. με κύρια αιτήματα:

 1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

2. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

3. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

4. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συμβάσεων με τη διασφάλιση των

βασικών μας δικαιωμάτων.

5. Κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις

προσώπων.

6. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

7. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις

θεμελιακές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio