Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Απεργία στις 16 Ιούλη

Υπερασπιζόμαστε την αργία της Κυριακής, υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας

Το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, εκτός όλων των άλλων μέτρων που «φορτώνει» στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στη κυριακάτικη αργία. Ουσιαστικά γενικεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και αίρει όποιους περιορισμούς περιελάμβαναν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το μέτρο της κατάργησης της αργίας της Κυριακής ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του χώρου του εμπορίου ντόπιων και ξένων εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε να ανοίγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αυτό που λένε «το κράτος έχει συνέχεια»!)

Αποτελεί μέτρο ευρύτερης πολιτικής, που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη μία και συγκεντρώνοντας την αγορά σε ακόμα λιγότερα χέρια με το κλείσιμο και άλλων μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών από την άλλη, αυτό που με λίγα λόγια ονομάζουν ανάκαμψη-ανάπτυξη. Μια ανάκαμψη και μία ανάπτυξη, που για να έρθει και να μείνει χρησιμοποιεί ως καύσιμο τις ζωές των εργαζομένων, των φτωχών επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, ολόκληρου του λαού για χάρη μιας χούφτας παράσιτων. Έτσι, όσοι απομονώνουν το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, επί της ουσίας βάζουν πλάτη για να εφαρμοστεί.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δηλαδή της σταθερής, μέσα στη εβδομάδα, μέρας για την αναπλήρωση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων του εργαζομένου, επιφέρει πλήγματα σε πολλά επίπεδα. Καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού ο εργαζόμενος θα εξαναγκάζεται να δουλεύει με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μέχρι και 10-12 συνεχόμενες μέρες χωρίς ανάπαυση. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η καταπόνηση από την συνεχόμενη εργασία δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από ένα, ίσως και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάπαυσης. Καμία και κανένας εμποροϋπάλληλος δεν θα αντέξει την δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, αποδιοργανώνει και χτυπάει την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του εμποροϋπάλληλου, απομακρύνοντάς τον από την κοινωνική συναναστροφή και την δράση, από την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου του. Μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, σε ένα κλάδο που απαρτίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία από γυναίκες, αφού πολλές μητέρες εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου δεν θα έχουν πού να αφήνουν τα παιδιά τους, ενώ θα χάσουν τη μοναδική ολόκληρη σταθερή μέρα, που αφιερώνουν στη φροντίδα και στην ανατροφή των παιδιών τους.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνδέεται συνολικά με τον εργάσιμο χρόνο. Το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πάει «πακέτο» με τη διεύρυνση της ¨ευελιξίας¨ στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, και το τσάκισμα των μισθών. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά όλους τους εργαζόμενους, καθώς θα έχει επιπτώσεις και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και την ικανοποίηση του πάγιου και διαχρονικού αυτού αιτήματος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων έβαλε και βάζει πλάτη η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, καθώς και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας που τους στηρίζει, και που μέχρι και πριν από λίγους μήνες καθησύχαζαν από κοινού τους εργαζόμενους, ότι όλα είναι καλά μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να αγωνιστούν αφού βγήκε αυτή η απόφαση και σήμερα στρογγυλοκάθονται στα τραπέζια του διαλόγου με τους μεγαλοεργοδότες για να καθορίσουν από κοινού πόσες τελικά Κυριακές θα πετσοκόψουν! Τεράστιες ευθύνες έχει και η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ καθώς και η διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που υπερασπίζονται και εφαρμόζουν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ελαστικοποίησης των ωραρίων, που εφαρμόζουν μέτρα που έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές (π.χ. πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή όποτε θεωρούν ότι κάνουν καλούς τζίρους…), τη λευκή νύχτα που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων όλα τα απογεύματα (έχει υπερψηφιστεί από Εμπορικό Σύλλογο) κ.ά.

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί μαγαζάτορες-αυτοαπασχολούμενοι έχουμε κοινό αντίπαλο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντα τους. Κοινή θα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση, ο δικός μας αγώνας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας! Μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι-φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί αγρότες χτίζουμε τη δική μας συμμαχία για να τους σταματήσουμε, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Καλούμε όλους τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού μας να συμμετέχουν μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρυχτεί για τις 16 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη!

Παλεύουμε από κοινού εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι  και διεκδικούμε :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί , οι κατασχέσεις
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio