Συνέντευξη Τύπου Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καβάλας και Τοπικής Γραμματείας Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ για την απεργία στις 16 Ιούλη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καβάλας και η Τοπική Γραμματεία Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ με θέμα την αποτροπή της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας και την απεργία της Κυριακής 16 Ιουλίου2017.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων εκπροσώπησε το μέλος του Βιβή Ελευθεριάδουκαι την ΠΑΣΕΒΕ ο Θόδωρος Κοντογεωργίου.

Όπως ανέφεραν αμφότεροι, «η Κυριακή είναι μια μέρα που ανήκει στους ανθρώπους του μόχθου. Μια μέρα ξεκούρασης που πρέπει να αφιερώνεται στις οικογένειές μας και κερδήθηκε με αγώνες της εργατικής τάξης. Δεν έχουμε σκοπό να την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα, παλεύουμε ενάντια στους νόμους και τις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται την πλήρη κατάργησή της».

Όπως είπε ο κ Κοντογεωργίου σχολιάζοντας τη στάση της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, «δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό και οι δύο συνομοσπονδίες διαφωνούν μεν με το νόμο, όμως ουσιαστικά εκφράζουν τις ανώτερες μεσαίες τάξεις εμπόρων και όχι τους μικρούς επαγγελματίες όπως είμαστε εμείς. Και διαφωνούν απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων που είναι άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων».

Σύμφωνα με τις στατιστικές για τους επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό σε δείγμα του 62%, μόνο το 2% αυτών χρησιμοποίησε διαφορετικούς ανθρώπους ως προσωπικό για να δουλέψουν την Κυριακή που τα καταστήματα είναι ανοικτά και όχι τους μόνιμους υπαλλήλους τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντογεωργίου, γενικά ο τζίρος των ανοικτών καταστημάτων φάνηκε πως είναι κάτω των προσδοκιών, διότι αυτός μετακυλίεται στις άλλες ημέρες της εβδομάδας ή του μήνα, ήτοι μεταφέρεται ο τζίρος από την Κυριακή σε άλλες μέρες.

«Αυτό που λέμε ως σύνθημα, είναι «Κανένα μαγαζί ανοικτό την Κυριακή» και δε συμφωνούμε με αυτά που ζητούν ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του εμπορίου έχουμε κοινό εχθρό που είναι τα μεγάλα μονοπώλια. Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε περιοχές με μεγάλες αγορές, μεγάλων πόλεων, όλες τις Κυριακές από Μάιο ως τον Οκτώβριο.

»Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του τουρισμού μαζί με τη κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ αφίξεων και τον τζίρο στα κέρδη τους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο όπως και στο εμπόριο έχουν γίνει λάστιχο με τα ατέλειωτα ωράρια, τα ανύπαρκτα ρεπό, την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, την μερική απασχόληση και τις ατομικές συμβάσεις.

»Παλεύουμε σε κοινό αγώνα για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο, να σταματήσει η ληστεία με τους φόρους, οι  πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

»Για όλα αυτά απεργούμε την Κυριακή 16 Ιουλίου και καλούμε τον κόσμο να παλέψουμε για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio